Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 310 av 8450 
  • Björn avlivad i fårhage

    Under tisdagen den 28 april avlivades en björn, med stöd av §28 i jaktförordningen, när den attackerade får inne i en hage.

  • Fler arter rödlistade i Sverige

    I dag presenterar Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin rödlista. Sedan 2010 har antalet rödlistade arter ökat med 3,6 procent. Rödlistan kan användas som en värdemätare på läget för djur, svampar och växter i svensk natur och enligt den är nära var femte art hotad av dem som bedömts i Sverige. Sammanlagt är 4273 av 21 600 kartlagda arter hotade. Bland annat björnen, som återvänder till rödlistan efter att ha varit utanför ett tag.

  • Tre vargar kvar på Isle Royal

    I 57 år har studier på varg och älg pågått på ön Isle Royal. Där råder speciella förhållanden som gör att forskningen unik. Idag finns endast tre vargar kvar på ön och de som påträffas döda har en mycket hög frekvens av medfödda skelettförändringar. Projektet tror att det kan vara den sista rapporten som skrivs. Därmed är det i så fall också historiskt unikt att kunna dokumentera en vargpopulations utdöende på nära håll.

  • Djurägare SMS-varnas för rovdjur

    Intresset är stort för länsstyrelsens SMS-tjänst som varnar djurägare när det har inträffat ett rovdjursangrepp i närområdet.

  • Björnkameran

    På lördag avslutas livesändningarna från björnidet på Järvzoo. Rovdjurscentret har medverkat med rovdjursexperter i programserien "Vildriket" som avslutas med direktsändning lördagen den 25 april då också björnarna släpps ut i besökshägnet.

  • Uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för varg

    Regeringen uppdrar åt Naturvårdsverket att utifrån ett brett vetenskapligt underlag uppdatera befintlig sårbarhetsanalys för varg och med den som grund utreda vad som krävs för att vargpopulationen i Sverige ska anses ha gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet.

  • Delade meningar om skogsvildrenen

    Ska skogsvildrenen återintroduceras i Sverige? Den frågan behandlades i går på ett seminarium vid Umeå universitet. Åsikterna går isär om skogsvildrenens vara eller icke vara i den svenska faunan.