De vill stoppa hoten och hatet i vargdebatten
Vargmotståndarna och vargkramarna. Ska de någonsin kliva fram ur respektive ringhörna och mötas i ett försonande handslag?
Vargmotståndarna och vargkramarna. Ska de någonsin kliva fram ur respektive ringhörna och mötas i ett försonande handslag?
Årets uppskattning av hur många vargar som finns i Sverige dröjer. Normalt brukar en siffra kunna presenteras i mars, men i år har forskarna inte hunnit analysera sitt material. Dessutom har vinterns licensjakt försvårat analyserna.
En ny kull med minst tre vargvalpar i reviret i Tiveden i Örebro län glädjer Naturvårdsverket. Det genetiskt viktiga vargarna som fått valpar i Tiveden vandrade in i Sverige via Norrbotten vintern 2012/2013.
Vargar i Odensvi oroar skolan på orten och barnen får inte vara i skogen. Viltvårdshandläggare tonar ner risken för vargattacker och säger att det är ovanligt att vargar slår en älg på öppen plats.
Regeringen har utlovat att återinföra den tidigare Vargkommittén. Jägareförbundet är mycket tveksamt till att vara med.
Arbetet med att utvärdera årets licensjakt på varg har inletts. Utvärderingen kommer att ske i samverkan med länsstyrelserna i Dalarna, Värmland och Örebro vilka utvärderar sina egna erfarenheter.
Viltskadecenter ansvarar för att sammanställa angrepp på tamdjur. Nu finns en första rapport utgiven för år 2014 och den visar att totalt angreps 591 får, 28 nötdjur, 2 hästar och 56 hundar.
Totalt sköts 50 järvar vid årets norska licensjakt. 142 järvar fick fällas enligt tilldelningen. Men att bara 50 fälldes är inte så konstigt, menar Yngve Svarte vid det norska Miljødirektoratet.
I söndags avslutade Länsstyrelsen årets inventering och enligt preliminära siffror finns endast en handfull familjegrupper i Värmland. Vissa delar av länet är helt tomt på lodjur.
Åmots Byråd ansöker till Gävleborgs länsstyrelse om skyddsjakt av minst fyra vargar. Rådet menar att det finns en rädsla för att attacker ska ske mot barn, hundar och husdjur. Dessutom menar man att vargen kommit mycket nära människorna i byn.