Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 310 av 8450 
  • Ännu en varg från Tiveden trafikdödad

    I mitten av juli i år dödades ännu en av ungvarg från vargparet i Tiveden i trafiken. Det visar ett DNA-prov från vargen. Den blev påkörd i Oskarström i Halmstads kommun.

  • Utveckling av skyddsjakt på varg

    Uppdraget ska fungera som ett underlag för regeringens och Naturvårdsverkets fortsatta arbete med vargförvaltningen. Naturvårdsverket har analyserat reglerna för skyddsjakten och hur de används, och dragit slutsatser om åtgärder som på ett bättre sätt än idag kan skydda tamdjur samtidigt som vargstammen i Sverige har gynnsam bevarandestatus enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

  • Delredovisning av gynnsam bevarandestatus för varg

    Naturvårdsverket har rapporterat den första delen av regeringsuppdraget att utreda vad som krävs för att vargpopulationen i Sverige ska anses ha gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Delredovisningen baseras på två vetenskapliga rapporter från två forskargrupper från Sverige och USA.

  • Samarbetsprojekt med Ryssland om stora rovdjur

    Naturvårdsverket har nyligen genomfört två besök till Ryssland i syfte att få till stånd ett samarbete om stora rovdjur. I ett första skede sker samarbetet om varg, men i förlängningen ska samarbetet även röra andra rovdjursarter.

  • Ny version av publik del av Rovbase.se

    Databasen Rovbase används i förvaltningen av de stora rovdjuren i Norge och Sverige. Den har sedan tidigare en publik del på rovbase.se där en del av Rovbasens data är tillgängliga för alla, utan inloggning. I början av oktober kommer en ny version som tillgängliggör mer data från rovdjursförvaltningen.

  • Tjernobyl viltrikast i Europa

    Den värsta kärnkraftsolyckan i historien har gett de vilda djuren deras största fristad i Europa. Den förbjudna zonen runt Tjernobyl är i dag troligen kontinentens viltrikaste område, enligt en ny studie.

  • Rovdjuren överlever – men ekosystemet kraschar

    Vad har späckhuggaren, isbjörnen och människan gemensamt? Svar: De är anpassningsbara rovdjur som kan välja nya byten när favoritfödan tryter – en anpassning som kan skaka om hela ekosystem, säger tre forskare på Linköpings universitet.

  • Ny vargrapport skjuts fram

    Naturvårdsverkets analys av den svenska vargstammen skjuts upp till på tisdag nästa vecka. Rapporten, som skulle ha kommit i går fredag, väntas svara på hur många vargar som behövs i Sveriges för att arten ska anses säkrad.

  • Kameraövervakning håller koll på vargarna

    Allt fler länsstyrelser i landet övervakar rovdjur med hjälp av övervakningskameror. Länsstyrelsen i Gävleborg är inget undantag. – De främsta syftena är att inventera järv och att hålla koll på rovdjurens skadebeteenden, säger Hans Nordin, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.