Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 284 av 8450 
  • Varg siktad på flera ställen i Stockholms län

    Under helgen har flera privatpersoner rapporterat att man sett varg i Stockholms län. Länsstyrelsen har utifrån bilder kunnat bekräfta att det var en varg vid norra Färingsö på Ekerö i lördags.

  • Tiburtiusdagen - dagen då björnarna kliver upp

    I dag, på Tiburtiusdagen, börjar sommarhalvåret, enligt gammal nordisk tradition. Och dagen har viss relevans även i dag – som datum när björnarna vaknar i sitt ide, enligt björnforskare.

  • Vargjakt tillåts i Danmark

    På fredagen presenterar danska miljöministeriet en förvaltningsplan för varg. Planen innehåller riktlinjer för åtgärder för att freda tamdjur och möjlighet att skjuta varg med särskilt tillstånd.

  • Nya pengar till rovdjursstängsel

    Det kommer under 2014 finnas medel att söka för rovdjursstängsel. Jordbruksverket avsätter mellan 15 och 20 miljoner kronor med hjälp av överblivna medel från förra landsbygdsprogramperioden, uppger Jaktjournalen.

  • Oenighet om tyska vargar

    Den stadigt ökande vargpopulationen i Tyskland, och dess spridning till landets västra delar från de ursprungliga områdena vid den polska gränsen, har orsakat en animerad debatt i den allmänna opinionen och bland beslutsfattare i landet.

  • Varg fotograferad vid Hölö

    Det har under de senaste dagarna rapporterats observationer av varg i södra Stockholms län. Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare att se över sina stängsel.

  • Påkört lodjur var skjutet

    Lokföraren larmade om att han kunde ha kört på ett lodjur. Men när polis undersökte det döda djuret upptäcktes en skottskada.

  • Svensk hybrid mellan varg och hund en myt

    Det går rykten om att vargstammen innehåller hybrider mellan hundar och vargar men omfattande studier från vargforskare på SLU och deras norska kollegor visar att det inte stämmer. – Vi har bättre genetisk information om den skandinaviska vargpopulationen än vad som finns om någon annan vild rovdjurspopulation i världen, säger Johan Månsson, forskare vid Institutionen för ekologi vid SLU.