Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 284 av 8450 
 • Regionaliserad förvaltning för björn på plats

  Arbetet med att genomföra regionaliseringen av rovdjursförvaltningen fortsätter. Nu är ramverket för björn på plats. Tidigare i höstas blev ramverket för varg klart. Arbetet är ett led i den regionaliserade förvaltningen av rovdjur som riksdagen fattade beslut om i december 2013.

 • Junselevargen får skjutas

  Efter många och långa turer står det nu klart att Junselevargen får skjutas.

 • Fler avhopp från Drever-NM

  Nu kommer fler avhopp från Drever-NM, som hålls i Värmland på fredag. De fyra bästa svenska hundarna kommer inte till start utan ersätts med reserver. – På sikt hotar det här avelsutvärderingen av våra hundar, säger ordföranden i Svenska Dreverklubben, Martin Svensson.

 • Skandobs-appen för rovdjursobservationer nu ännu bättre!

  Skandobs är en databas för rovdjursobservationer. Till databasen hör en app som gör det enkelt att lägga in observationer direkt i mobilen. Den nya versionen av Skanobs-appen har bland annat nya och bättre kartor och enkel visning av de närmaste rovdjursobservationerna.

 • Beslut om licensjakt på varg i Värmland

  Länsstyrelsen Värmland har beslutat om licensjakt på högst 24 vargar inom reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen. Jakten får bedrivas från och med 9 januari till och med 15 februari 2015 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

 • Vargjakt i Örebro län

  Länsstyrelsen i Örebro län har idag tagit beslut om jakt på varg. Örebro län är ett av de vargtätaste länen i landet. För att minska koncentrationen av varg har Länsstyrelsen beslutat om jakt på 12 vargar den kommande vintern. Vargreviren Mårdshyttan och Nora i norra delen av länet ingår i jakten.

 • Ingen licensjakt på varg i Gävleborg i vinter

  Länsstyrelsen bedömer att det i dagsläget inte finns förutsättningar för licensjakt på varg i Gävleborgs län. Jakten kommer denna vinter att ske i vargens kärnområde, i Värmlands, Dalarnas och Örebro län, där över 80 procent av Sveriges vargstam i dag finns.

 • Männen frias från grovt jaktbrott

  Bevisen räcker inte. Nu har de fem män, som varit misstänkta för illegal vargjakt i Dalarna år 2012, frikänts av Mora tingsrätt. – Min klient är mycket glad, säger Håkan Müntzing, en av försvararna.