Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 343 av 8450 
  • Sametingets budget under luppen

    Sametingets budget för 2017 hamnade snabbt under luppen när budgetpropositionen presenterades. Men det är inte riktigt sant att anslaget för främjande av rennäringen har minskat. Det är särskilda tidsbegränsade medel som inte längre tillförs anslaget. Den totala summan har därför minskat med 8 miljoner. Å andra sidan har regeringen tillfört anslaget 5 miljoner som ska gå till att förebygga och kompensera för rovdjursskador.

  • Lodjursstammen fortsätter att öka

    Resultaten från inventeringen 2015/16 visar att det finns cirka 1 300 lodjur i Sverige. Det är en fortsatt ökning sedan 2013/14 då resultatet var omkring 840 lodjur. Procentuellt finns den största ökningen i mellersta och södra Sverige.

  • SKANDULVs nya rapport om hur vargstammen kan beskattas

    Vargforskningsprojektet Skandulv har haft i uppdrag att beräkna hur stor beskattningen på vargstammen kan vara år 2017. Beräkningarna ska visa hur många djur som kan skjutas för att efter eventuell jakt få en minskning, en nolltillväxt eller en ökning av populationen under år 2017 jämfört med populationsstorleken 2016 (efter jakt och annan känd dödlighet).

  • 47 vargar får skjutas i Norge

    Efter att rovviltnämnden i Hedmark beslutat tillåta licensjakt på 24 vargar i vinter är antalet vargar som får skjutas i Norge uppe i 47.

  • Dialogmöte om hur viltvården kan förbättras

    Länsstyrelsen i Värmland arrangerade heldag om vilt i Värmland Åsikterna om hur våra viltstammar ska förvaltas bäst skiljer sig starkt. Olika intressen och värderingar krockar. När länsstyrelsen höll dialogmöte på lördagen fick berörda parter diskutera rovdjursfrågan och fylla på ryggsäcken med kalla fakta.

  • Han stängslar av bikuporna

    Totalt har tretton bikupor blivit vandaliserade av björn och yrkesbiodlare Torgny Berglund tror att det är samma förövare. Många är fascinerade och uppskrämda av björnen, men för en del kan den också innebära en stor förlust ekonomisk förlust. En av dem är yrkesbiodlare Torgny Berglund som har över hundra bisamhällen i Västerbotten. Flera gånger i år har han fått erfara vad en hungrig björn kan göra.

  • Man hoppade in till björnarna i Skånes djurpark

    En besökare på Skånes djurpark hoppade på lördagen in i ett björnhägn och stod som närmast ett par meter från djuren. – Det var en ung man som klättrade över stängslet och ner på en säkerhetsplatå, säger Anna Blinkowski, zoologisk ansvarig på Skånes djurpark. Säkerhetsplatån är utom räckhåll för björnarna och när personal kom till platsen hade mannen tagit sig över till rätt sida av staketet igen.