Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 318 av 8450 
 • Vargar försvunna i norr

  Vargar i flera revir i norra Värmland har försvunnit spårlöst. SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om vargrevir som tömts öster om Klarälven. Nu ser länsstyrelsen samma tendenser även väster om älven.

 • Rumänien begär vargjakt hos EU

  Rumänien ska nu försöka få EU att tillåta jakt på varg och björn. Rovdjuren ställer till stora problem när de går in i de rumänska byarna.

 • Länsstyrelsen överklagar förvaltningsrättens dom

  Jämtlands länsstyrelse överklagar förvaltningsrättens dom att stoppa skyddsjakten på lodjur i förebyggande syfte som länsstyrelsen hade för avsikt att göra för att skydda rennäringen.

 • Jägare med funktionsnedsättning ska få jaga fler arter

  I dag har regeringen remitterat en promemoria med förslag om ändringar i jaktförordningen. Ändringarna ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att från motordrivet fordon få jaga fler djurarter än i dag.

 • Länsstyrelsen: Sannolikt fler hybridvargar

  Ett sjunde djur fälldes i helgen i den pågående skyddsjakten på varghybrider i Katrineholmstrakten. Länsstyrelsen har rapporter om att fler hybrider rör sig området än man tidigare trott.

 • Skyddsjakt på Södertörnsvargen står fast

  Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen har överklagats av flera föreningar och ett stort antal privatpersoner. Nu har Förvaltningsrätten avslagit samtliga överklaganden. Förvaltningsrätten gör bedömningen att flera överklaganden, bland annat från privatpersonerna, saknat talesrätt i frågan.

 • Efter avslag – ny överklagan om licensjakt på varg

  I november överklagade Svenska Rovdjursföreningen Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg till Förvaltningsrätten i Luleå. Överklagandet avslogs, ett beslut som föreningen nu överklagat till Kammarrätten i Sundsvall.

 • Beslut om minskad lodjursjakt

  Jägarnas Riksförbunds förslag på att skjuta nästan var tredje lodjur ser inte ut att bli verklighet när länsstyrelserna i Mellansverige beslutat om minskad licensjakt.

 • Fler vargar skjutna vid skyddsjakten

  Under den pågående skyddsjakten efter varg och varghundar i delar av Katrineholm, Vingåker och Eskilstuna har ytterligare tre djur skjutits. Det uppger länsstyrelsen.