Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 306 av 8331 
 • "Inte ont om mat för vargen i Värmland"

  Under vargdebatten i SVT:s Opinion Live befarade en jägare att vargen skulle ge sig på människor i brist på mat. Enligt Maria Falkevik, som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, så stämmer det inte. Detta rapporterar SR.

 • Ny forskning om rovdjurens påverkan

  Svenska Jägareförbundet ska tillsammans med LRF och Naturvårdsverket genomföra ett forskningsprojekt där man undersöker hur rovdjuren påverkar människor. De vill undersöka både socioekonomiska- och psykosociala effekter av rovdjur.

 • Finsk-ryska vargar avlivade i Norge

  Två vargar har på kort tid skjutits på Finnmarksvidda i den nordligaste delen av Norge. Vargarna antas ha vandrat in från Finland, och har angripit och dödat ren i området. Trots att de är genetiskt värdefulla har beslut om skyddsjakt tagits utifrån att rennäringen annars skulle påverkas för hårt. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Länsstyrelsen bekräftar varg i Växjö

  – Utifrån bilden och observationer på platsen så har vi nu kunnat lista detta som en vargobservation, säger Daniel Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Kronoberg till SVT.

 • DNA allt viktigare vid inventering av järvar

  Inventeringar av stora rovdjur med hjälp av DNA är ett allt viktigare verktyg i övervakningen av rovdjursstammarna. Nu redovisar norska Rovdata resultaten från 2017 och 2018 års DNA-analyser av järv i Sverige, Norge och Finland.

 • Skyddsjakt på varg i Idre sameby förlängs

  Den 2 november beslutade Länsstyrelsen Dalarna om skyddsjakt efter en varg som uppehållit sig inom samebyns året runt-marker. Skyddsjakten har nu förlängts. Detta rapporterar SVT.

 • Möjlighet att söka pengar för rovdjuravvisande stängsel

  Många länsstyrelser har slut på pengar till rovdjursavvisande stängsel, bland annat länsstyrelsen i Värmland. Det har dock nu skapats en nationell pott vilket innebär att det åter går att söka detta stöd trots att Värmlands ”egna” pengar är slut. Detta rapporterar LRF Värmland efter möte med länsstyrelsen.