Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 283 av 8450 
 • Jägarnas Riksförbund vill skjuta fler lodjur

  Jägarnas Riksförbund vill se en kraftigt ökad lodjursjakt och vill därför att länsstyrelserna i Sverige beslutar om att totalt cirka 320 lodjur ska fällas under licensjakten 2020. Detta för att stammen ska komma närmre det nationella minimimålet som ligger på 870 lodjur. Detta skriver Jägarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

 • Tilliten för inventeringen måste öka

  Inventeringen av stora rovdjur förknippas på en rad punkter med bristande tillit. Det visar en studie som Naturvårdsverket beställt. Rapporten som presenteras idag innehåller många förslag till åtgärder som kan bidra till att öka tilliten mellan Naturvårdsverket och berörda aktörer. Ett exempel handlar om tekniska system som omedelbart återkopplar till den som rapporterat in en observation av rovdjur. Naturvårdsverket utvecklar nu inventeringssystemet för att öka tilliten.

 • Högt rovdjurtryck i Jämtland

  Trycket från rovdjur för samebyarna skiljer sig lite mellan de olika byarna, eftersom vi har olika rovdjur på olika ställen, men generellt sett är det högt i Jömtland, säger länsstyrelsen Jämtland. Om detta skriver SR.

 • Licensjakt på järv inleds

  Licensjakten på 15 järvar inom ett område i Jämtlands län kommer att kunna sättas igång enligt Naturvårdsverkets beslut trots att beslutet överklagats. Detta skriver SR.

 • Länsstyrelsen vill ha hjälp att avliva varg

  Länsstyrelsen i Uppsala vill avliva en varg i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun, som dom misstänker är skadad och lider. Problemet är att ingen vill ta på sig uppdraget. Om detta skriver SR.

 • Många incidenter med björnar i Rumänien

  I vissa delar av Rumänien har björnar hamnat i konflikt med människor då de förstört skördar, rört sig i samhällen och också dödat människor. Om detta skriver SVT.

 • Genetiskt viktiga vargar i landet

  Två genetiskt viktiga vargar har hittats i Norrbotten och en har passerat i Jämtlands län. Den sistnämnda har eventuellt gått över till Norge. Om detta skriver SVT.