Eventuellt en varg i Norrbotten
Länsstyrelsens naturbevakare har spårat vad som misstänks vara en varg norr om Överkalix. Avföringsprov och urinprover har därför tagits skickats på DNA-analys. Om detta skriver SR.
Länsstyrelsens naturbevakare har spårat vad som misstänks vara en varg norr om Överkalix. Avföringsprov och urinprover har därför tagits skickats på DNA-analys. Om detta skriver SR.
Förra veckan fälldes två björnar som nyss gått ur idet. Skyddsjakten var beviljad för att björnarna störde renar. Detta rapporterar SR.
Björnarna i Skandinavien har ett genetiskt utbyte med björnar i Finland. Enligt en ny undersökning finns det ett stabilt genetiskt utbyte mellan björnstammarna i Finland och Skandinavien, och exempel på parningar mellan finska och svenska björnar. Om detta skriver Svensk Jakt.
Finland ställde i höstas ett antal frågor till EU-domstolen, ett så kallat förhandsavgörande, om den finska licensjakten på varg är förenlig med EU-direktivet. EU granskar därför den finska licensjakten på varg och ett första besked skulle ges den 11 april. Nu står det klart att en första fingervisning på vilken riktning målet kan få kommer 11 maj. Om detta rapporterar Svensk Jakt.
Efterfrågan på svenskt lammkött ökar stadigt. Under 2017 tog lammproduktionen ett stort skutt och har sedan dess vuxit ytterligare. Trots att svenskarna vill äta mer svenskt lammkött så är ändå lönsamheten för uppfödarna ojämn. Ett alltför varierande uppköpspriset från handeln i kombination med en osäker rovdjurspolitik gör att många lammuppfödare inte vågar göra de företagssatsningar som de egentligen vill, säger Gudrun Haglund Eriksson. Om detta rapporterar LRF.
Järvarna i Skandinavien har god genetisk status och ett ständigt inflöde av nya gener genom invandrande järvar från Finnland och Ryssland. Det visar en ny forskarstudie där arvsmassan hos 1.700 järvar har kartlagts. Om detta skriver Svensk Jakt.
Jägareförbundet Västerbotten vill senarelägga björnjakten. Något som björnjägaren Tobias Lundmark från Sorsele tycker det är helt fel väg att gå. Om detta skriver Svensk Jakt.
I Norrbotten har man hittat endast 13 föryngringar av lodjur. Det är den lägsta någonsin sedan inventeringarna startade för drygt 20 år sedan. Detta skriver SR.
Inte heller i årets varginventering i Värmland har länsstyrelsen lyckats identifiera några vargrevir öster om Klarälven. De djur som upptäckts har sedan försvunnit – ofta helt utan spår. Länsstyrelsen vet inte varför, möjligen beror det på illegal jakt. Detta rapporterar SVT.
Totalt har 53 familjegrupper av varg eller revirmarkerande vargpar säkrats vid säsongens inventering. Fördelningen är 31 familjegrupper och 23 revirmarkerande vargpar. Det ger en vargstam på 310 individer. Om detta skriver Svensk Jakt.