-
SVT,
2020-06-22
Länsstyrelsen i Östergötland har sett tydliga tecken på att vargparet i Långbogenreviret fått en ny kull valpar. Hur många vargar det finns i reviret är dock oklart då förra årets valpar kan ha vandrat iväg. Om detta rapporterar SVT.
-
Svensk Jakt,
2020-06-22
Ett vargangrepp på får har inträffat i Lidköpings kommun. Totalt dog elva får i samband med attacken. Om detta skriver Svensk Jakt.
-
SVT,
2020-06-22
Enligt Länsstyrelsens rovdjursinventering för 2019 -2020 har antal lodjur och vargar ökat i Västmanland. Om detta skriver SVT.
-
SVT,
2020-06-22
Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat att den skyddsjakt på varg som Länsstyrelsen i Östergötland fattat står fast. Det finns dock ett tillägg att om någon årsvalp finns i närheten så få ingen varg skjutas. Om detta rapporterar SVT.
-
TV4,
2020-06-22
Samebyarna i Norrlandslänen upplever stora problem med björn i kalvningsland. Detta trots en rekordstor skyddsjakt under våren på över 100 björnar. Om detta rapporterar TV 4.
-
SVT,
2020-06-17
Spillningsinventering i Västerbotten visar på över 400 björnar i länet. Då målet är 350 björnar kommer licensjakt ske i höst trots att 43 björnar redan fällts på skyddsjakt under våren. Licensjakt och skyddsjakt tillsammans kommer vara det största uttaget i Västerbotten sedan 1856. Om detta rapporterar SVT.
-
SVT,
2020-06-17
Länsstyrelsen i Östergötland fattade torsdagen 11 juni beslut om skyddsjakt mot en varg i länet. Efter det har det hittills kommit in tre överklaganden från organisationer och sju överklaganden från privatpersoner. Om detta skriver SVT.
-
Naturvårdsverket,
2020-06-17
När ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån för en art kan Naturvårdsverket överlåta beslut om licensjakt till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet. Naturvårdsverket har beslutat att överlåt möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Om detta skriver Naturvårdsverket.
-
SLU,
2020-06-17
En ny studie från Skandulv visar att vargar oftast undviker människor och bebyggelse. Det finns dock individuella skillnader och när rovdjur dyker upp nära människor kan det orsaka rädsla och oro. Att förstå vad dessa individuella skillnader i beteende beror på är viktigt för förvaltningen av stora rovdjur och därför har 44 radiosända vargpars rörelsemönster analyserats.
-
Naturvårdsverket,
2020-06-16
Resultaten från årets inventering visar att det finns drygt 1100 lodjur i Sverige. Nationellt är förändringen liten jämfört med förra året men det finns regionala skillnader. Jämfört med förra året har antalet familjegrupper ökat i norra rovdjursförvaltningsområdet, minskat i mellersta och är oförändrat i södra. Förändringar måste dock alltid följas över tid eftersom det kan påverkas även av andra faktorer så som snötillgång och andel honor som får ungar ett enskilt år. Om detta skriver Naturvårdsverket.