Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 130 av 8236 
 • Vägar gör stora rovdjur mer nattaktiva

  En studie från USA visar att vägar påverkar rovdjur på flera olika sätt. Framför allt undviker rovdjur att vistas i närheten av dem. Stora rovdjur visade sig också blir allt mer nattaktiva när det finns vägar i närheten. Detta skriver Natursidan.

 • Stort vargangrepp på får på ö

  Minst 16 får har dödats vid ett vargangrepp i ett naturreservat i Hjälmaren. Hälften av de 16 döda fåren har skador av varg, hälften har drunknat. Ytterligare sex får saknas ännu, men antas vara drunknade även de. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Ingen förlängd skyddsjakt på varg

  Det blir inte någon fortsatt skyddsjakt på varg i Sjundareviret i Sörmland och Stockholm. Anledningen är att det inte har skett några nya fårangrepp mellan 1 oktober och 1 november, då skyddsjakten gällde, och att betessäsongen lider mot sitt slut. Om detta skriver Sveriges Radio.

 • Rekordmycket björnspillning insamlad

  Årets inventering av björnspillning i Norrbottens län har slagit rekord. Runt 1 800 prover har hittills samlats in av frivilliga. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

 • Inga stora förändringar av järvstammen

  Resultatet av 2021 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är ungefär på samma nivå som 2020. Populationen ligger fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer. Det skriver Naturvårdsverket.

 • 320 lodjur ska fällas i Finland i stamvårdande syfte

  För att stabilisera lodjursstammens nivå och upprätthålla lodjurens människoskyggheten har Finlands viltcentral beviljat dispenser för jakt i stamvårdande syfte. Stammen uppskattas har ökat med över 100 individer sedan föregående år. Totalt 320 djur ska fällas. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Skyddsjakt på varg kring Korskrogen i Ljusdals kommun

  Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Boenden vittnar om att vargen söker sig till gårdsplaner, gårdar och närliggande samhällen samt att ett flertal katter saknas i området. Det skriver SVT.