Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 144 av 8450 
 • Vargar ska få gps-halsband

  Naturvårdsverket vill kunna utrusta vargar med gps-halsband för att kunna följa dem i realtid. För att få göra det har man begärt att regeringen ändrar i jaktlagen och jaktförordningen. Det skriver Svensk Jakt.

 • Länsstyrelsen får inte peka ut nytt revir för vargjakt

  När förvaltningsrätten upphävde beslutet om att bedriva jakt på varg i reviret Prästskogen pekade Länsstyrelsen Gävleborg ut ett alternativt revir, Skrottmyren, för att nå målsättningen för rovdjursförvaltningen i länet. Nu har Förvaltningsrätten gett avslag även på det beslutet. Det skriver Länsstyrelsen Gävleborg.

 • Varg fångad på film i Landvetter

  En varg på besök mitt i bostadsområdet i Landvetter. Vargen sprang förbi på gatan och en man som fick syn på djuret från sin uteplats satte sig i bilen, åkte efter och lyckades fånga det på film. – Det är en bra film som visar hur de flesta vargar beter sig. De är av naturen nyfikna och samtidigt skygga, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland. Det skriver Expressen.

 • Varg sköts från helikopter

  En varg sköts på onsdagen några mil sydöst om Lillhärdal i Härjedalen. Vargen avlivades från helikopter av personal från Länsstyrelsen i Jämtland. Bakgrunden till avlivningen är en skyddsjaktansökan på varg baserad på renskötselskäl som lämnats in av Handölsdalens sameby och beviljats av länsstyrelsen. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Länsstyrelsen i Gävleborg överklagar beslut om vargjakt

  Länsstyrelsen Gävleborg ansåg att jakt på varg skulle bedrivas i reviret Prästskogen, men förvaltningsrätten upphävde beslutet. Nu överklagar länsstyrelsen domen till kammarrätten. Länsstyrelsen pekar ut ett alternativt revir för att uppfylla kvoten för 2022 års licensjakt på varg – Skrottmyren. Det skriver SVT.

 • Så blir 2022 års lodjursjakt

  Den 1 mars 2022 startar lodjursjakten i de län som tagit beslut om licensjakt. På Svensk Jakts hemsida kan du se licenstilldelningen för lodjursjakten i respektive län.

 • Skyddsjakt på varg i Jämtland

  Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en varg inom Tåssåsens sameby i Jämtland. Samtidigt har Handölsdalen ansökt om skyddsjakt på en varg i Härjedalen. Det skriver SVT.

 • Första vargreviren säkrade vid pågående inventering

  Varginventeringen har pågått sedan 1 oktober. Den 3 december hade sju familjegrupper av varg säkrats av landets länsstyrelser. Siffran kommer att öka under hela inventeringsperioden som sträcker sig till den sista mars. Detta skriver Svensk Jakt.

 • Förvaltningsrätten både tillåter och ställer in vargjakt

  Licensjakten på varg i Dalarna hade överklagats av både privatpersoner och föreningar. Förvaltningsrätten i Luleå avslår nu samtliga dessa överklaganden. Om detta skriver SVT. Samtidigt stoppar förvaltningsrätten jakten i reviret Prästskogen som delas mellan Jämtlands och Gävleborgs län. Motiveringen till detta är att licensjakt inte bedöms kunna ske i Prästskogen eftersom reviret delas med andra nordliga län, som har låg förekomst av varg och därför bör ingen licensjakt tillåtas. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Bättre tonläge i vargfrågan efter samarbete

  Vargfrågan har länge varit ett laddat ämne. Men efter att länsstyrelsen i Dalarna börjat samarbeta med jägare på olika sätt märker både myndigheten och Jägareförbundet en skillnad i tonen. Det skriver SVT.