Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 144 av 8450 
 • Följ med på varginventering i Snösjöreviret

  Licensjakten på varg närmar sig. Länsstyrelsen har bråda dagar för att ta reda på vilka vargar som rör sig i de områden där det ska jagas. SVT följde med till skogarna utanför Smedjebacken på varginventering i Snösjöreviret, som delas med Västmanland och Örebro.

 • Skyddsjakt beviljad på varg i Sandvikens kommun

  Två jakthundar har dödats i området och ytterligare två hundar samt två får har skadats. Med anledning av detta har nu länsstyrelsen i Gävleborg beviljat skyddsjakt på en varg i Sandvikens kommun. Det skriver Arbetarbladet.

 • Forskare: Vilda vargar inte släkt med djurparksvargar

  Det finns inget släktskap mellan de vargar som utrotades i Skandinavien på 60- och 70-talet och dagens vargstam. Dagens skandinaviska vargar har enligt en ny forskarrapport sina närmaste släktingar bland vargar som i sydvästra Finland. Hur vargar tagit sig till Sverige är inte besvarat i rapporten. Det skriver Svensk Jakt.

 • Animeringar fångar hur järvar och vargar rör sig

  Med hjälp av GPS-sändare följer forskare i projektet GRENSEVILT hur älgar, järvar och vargar rör sig i landskapet. Och det kan du också göra! I projektets animerade filmer kan du till exempel se hur älgarna vandrar mellan olika områden och vilka byten en varg fäller under några vinterveckor. Projektet fokuserar på förvaltningen av vilt i gränsregionerna i Dalarna, Värmland och Innlandet (Norge). Det skriver Sveriges lantburksuniversitet, SLU.

 • Vägar gör stora rovdjur mer nattaktiva

  En studie från USA visar att vägar påverkar rovdjur på flera olika sätt. Framför allt undviker rovdjur att vistas i närheten av dem. Stora rovdjur visade sig också blir allt mer nattaktiva när det finns vägar i närheten. Detta skriver Natursidan.

 • Stort vargangrepp på får på ö

  Minst 16 får har dödats vid ett vargangrepp i ett naturreservat i Hjälmaren. Hälften av de 16 döda fåren har skador av varg, hälften har drunknat. Ytterligare sex får saknas ännu, men antas vara drunknade även de. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Ingen förlängd skyddsjakt på varg

  Det blir inte någon fortsatt skyddsjakt på varg i Sjundareviret i Sörmland och Stockholm. Anledningen är att det inte har skett några nya fårangrepp mellan 1 oktober och 1 november, då skyddsjakten gällde, och att betessäsongen lider mot sitt slut. Om detta skriver Sveriges Radio.