Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 144 av 8384 
 • Skyddsjakt i Sjundareviret

  Länsstyrelsen i Södermanlands län och i Stockholms län beslutar om att en varg får skjutas i Sjundareviret. Detta då de bedömer att risken för allvarlig skada på boskap är stor i området efter senaste tidens angrepp. Det skriver SVT.

 • 33 vargar får skjutas i vinterns licensjakt

  Naturvårdsverket har delegerat rätten att fatta beslut om licensjakt till länsstyrelserna i de län som har varg. Länsstyrelserna har beslutat att sammanlagt 33 vargar i sex revir får skjutas i jakten nästa år. Jakten startar den 15 februari.

 • Beslut om ändrad björnjakt i Jämtland upphävs

  Länsstyrelsen i Jämtland tog bort områdesindelningen för licensjakten på björn eftersom för få björnar hade fällts totalt. Det beslutet överklagades av Svenska Rovdjursföreningen, och förvaltningsrätten upphävde beslutet tills vidare. Länsstyrelsen har i sin tur överklagat rättens beslut. Om detta skriver SVT.

 • Vargrädsla styr inte var älgarna håller till

  Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har undersökt om älgarna i området runt Grimsö forskningsstation ändrade sitt sätt att utnyttja landskapet när vargen etablerade sig. Andra studier har kunnat visa på en förändring i hur bytesdjur utnyttjar landskapet när rovdjuren återvänt. Men de svenska älgarna fortsatte att utnyttja hyggen och unga skogar på ungefär samma sätt som innan vargen anlände ­– trots att de löpte större risk att bli tagna av varg där. Den troligaste förklaringen är att jakten på älg är en större ”risk” för älgen och att den sker i många olika typer av skogsmiljöer. Det skriver SLU.

 • Rovdjursföreningen erbjuder gratis rovdjursstängsel i Siggefora

  Nu kan fårfarmarna runt Siggeforareviret få full kostnadstäckning och hjälp med att sätta upp rovdjursstängsel runt sina hagar. Svenska Rovdjursföreningen erbjuder sig att att montera stängslen gratis och dessutom betala för materialkostnaderna. Det skriver SVT.

 • Skyddsjakten på varg återupptas

  Förvaltningsrätten i Luleå har meddelat att skyddsjakten på varg vid Siggeforareviret i Uppsala län kan återupptas. Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på varg efter ett antal angrepp på får, men jakten stoppades tillfälligt efter överklagande till förvaltningsrätten. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Två vargar skjutna efter angrepp på hund

  Två vargar har skjutits i Hagfors kommun, den ena är död medan den andra har sprungit skadad till skogs. Enligt uppgifter till polisen sköts djuren i samband med att de angrep en hund. Detta skriver Dagens Nyheter.