Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 134 av 8384 
 • Katt försvann från ägare – hade flyttat in till lodjuren på Skansen

  En vanlig katt har hittats bland lodjuren på Skansen. Katten hade varit bortsprungen i två veckor, skriver ägaren på Twitter men har nu hittats välbehållen inne i Lodjuren hägn. "Vi lyckades locka ut den med hjälp av ägaren" säger Yvonne Nordlind, Avdelningschef på Marknads- och kommunikationsavdelningen på Skansen. Det skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.

 • Så blir 2023 års licensjakt på varg

  Totalt 75 vargar får fällas enligt besluten från fem av länsstyrelserna som ingår i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Här hittar du besluten län för län. Det skriver Svensk Jakt.

 • Jakten avslutad – 120 björnar fällda

  Björnjakten är nu avslutad i Gävleborgs län. Kvoten fylldes på morgonen tisdag 20 september. Närmare en månad tog det att fälla de 120 björnar som var på tilldelningen i Gävleborgs län. Jakten är därmed avslutad för i år. Den sista björnen fälldes i det östra jaktområdet under tisdagsmorgonen. Det skriver Svensk Jakt.

 • Nya vargobservationer i Nykvarn – varningen: Katter ett lätt byte

  I helgen gjordes ytterligare vargobservationer i Nykvarn, bara veckor efter att en varg sköts i skyddsjakt och nu beskriver länsstyrelsen Nykvarn som ett problemområde. Mikael Fransson är vilthandläggare på Länsstyrelsen och berättar att katter är lätta byten vilket gör att vargen gärna återkommer. "Det bästa man kan göra är att skrämma dem i stället för att filma dem", säger han. Det skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.

 • Johan i Nykvarn fick vargbesök i trädgården: ”Surrealistiskt”

  För Johan Kansten i Nykvarn fick helgen en ovanlig start. Tidigt på lördagsmorgonen fick han besök av en varg i trädgården. – Det kändes lite surrealistiskt, säger han. Vargen är bara en av flera observationer i Nykvarn de senaste veckorna. För knappt två veckor sedan, den 5 september, fälldes en varg i kommunen efter att länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt. Beslutet fattades efter att en varg rört sig nära människor och djur i västra Nykvarn. Johan Kansten har anmält sin observation till länsstyrelsen. SVT Södertälje har sökt länsstyrelsen för en kommentar utan resultat. Detta skriver SVT Nyheter Södertälje.

 • Unikt fynd i länet – skjuten björn hade trikiner

  För första gången sedan 2016 har inälvsparasiten trikiner hittats i en björn i landet – och det i en ung björnhona som sköts i Bergs kommun för en tid sedan. Trikiner har aldrig tidigare påvisats hos björnar i vårt område, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Trikiner är rundmaskar som lever som parasiter i däggdjur och kan överföras till människa om man äter kött som inte är tillräckligt upphettat. Den undersökta björnen hade cirka 37 trikinlarver per gram kött. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

 • Björnjakten i länet är slut – 85 björnar är skjutna

  Årets björnjakt i Västernorrland tog slut när den sista ur årets tilldelning på 85 björnar skjutits. Det tog mindre än tre veckor sedan jakten startade för att avklara länsstyrelsens mål, och den sista björnen fälldes under förmiddagen i Sollefteå kommun "Vi har fått ett högre intresse för just björnjakten i år", säger, Hanna Edvardsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Västernorrland.

 • Obduktionen klar – katt hittad i Sjundavargens mage

  Den varg som sköts i Nykvarn under måndagen har nu obducerats på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Enligt Mikael Fransson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm är det mycket som tyder på att den skjutna vargen är samma varg som gett sig på katter i Nykvarn. Den senaste tiden har det varit många vargobservationer i Nykvarn. I samband med det beslutade Länsstyrelsen om att en varg skulle skjutas i området. Hör i videon om vilka fynd som gjorts under obduktionen. Det skriver SVT Nyheter Södertälje.

 • Efter skyddsjakt: En varg i Nykvarn har skjutits

  Vargen som synts till i närheten av Nykvarn sköts i förmiddags av jägare strax utanför Nygård, meddelar länsstyrelsen. Den 30 augusti beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt efter att vargen närmat sig människor och katter försvunnit under ett antal veckor. "Beteendet stämmer väldigt väl överens", säger Mikael Fransson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen. Detta skriver Sveriges Radio p4 Stockholm.

 • Länsstyrelsen: Därför ska vargen i Nykvarn skjutas

  n varg har synts till väster om Nykvarn och nu har Länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt som inleddes under tisdagen och pågår en månad framåt. Sara Sundin är enhetschef på Länsstyrelsen och ansvarig för skyddsjakten och berättar varför beslutet tagits. "De senaste veckorna har den visat oönskat beteende att intressera sig för hundar och inte skygga för att gå nära människor", säger hon. Detta skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.