Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 81 av 8331 
 • Kritik från miljörörelsen: ”Inte grundat i vetenskap”

  De stora jägarorganisationerna gläds åt att regeringen nu vill begränsa vargstammen kraftigt. Men miljörörelsen är starkt kritisk. – Det är inte grundat i någon vetenskap överhuvudtaget, säger Benny Gäfwert, rovdjursexpert på WWF. Jägarnas organisationer har länge drivit att vargstammen ska minskas kraftigt i enlighet med riksdagsbeslutet 2013 på 170-270 individer, vilket regeringen nu ska utreda. – Det är jättepositivt och välkommet. säger Mikael Samuelsson, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet. Detta skriver SVT Nyheter.

 • Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla vargförvaltningen

  Regeringen beslutar nu om flera uppdrag för att få en grund för framtidens vargförvaltning. Uppdraget består av tre delar. Dels ska Naturvårdsverket analysera om, och i så fall under vilka förutsättningar, vargens referensvärde i fråga om populationsstorlek för gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet skulle kunna vara inom det intervall på 170–270 som angavs i proposition En hållbar rovdjursförvaltning som riksdagen beslutade om 2013. Naturvårdsverket ska också utreda hur skyddsjakt efter varg kan utvecklas för att bättre bidra till rovdjurspolitikens övergripande och långsiktiga mål. Naturvårdsverket, Statens jordbruksverk och Statens veterinärmedicinska anstalt får även i uppdrag att ta fram riktlinjer för vilka åtgärder som behövs om varg med finskt/ryskt ursprung ska kunna flyttas inom Sverige med hänsyn till bl.a. smittskyddet. Detta skriver Regeringen.se.

 • Ministern: Vargstammen ska minska kraftigt

  Regeringen vill minska antalet vargar kraftigt. Dagens runt 400 vargar är en för stor population, enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Återigen så låter regeringen Naturvårdsverket utreda hur många vargar det ska finnas i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. Exakt vilken nivå som är lagom vill Sätherberg inte säga, men hon framhåller att Sverige fortsatt måste leva upp till EU:s art- och habitatdirektiv om att skydda hotade arter. Detta skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

 • Länsstyrelsen: "Ta in fåren i Sjuhärad nattetid – om du kan"

  Varg dödade i helgen fem får på en gård söder om Vårgårda, men vad det var för varg går i nuläget inte att säga. Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare i Sjuhärad att, om möjligt, ta in fåren på natten den närmaste tiden. "Vår uppfattning är att vi haft en period med väldigt många observationer av vargar", säger Nelly Grönberg på Länsstyrelsen. Det skriver Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

 • Varg attackerade hund – Länsstyrelsen: Måste hanteras om det fortsätter

  En varg attackerade häromkvällen en hund i Järna utanför Södertälje. Det var en kvinna som var ute på en promenad med sin hund när vargen plötsligt dök upp och hugg tag i hunden. Kvinnan fick vargen att släppa taget genom att skrika och röra sig mot den. ”Fortsätter det här beteendet måste man hantera det”, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Södertälje.

 • Efter 60 års väntan fick Kjell uppleva sin dröm i skogen

  Efter 60 års väntan har nu Kjell Engström i Sävast fått uppleva det han länge drömt om – att få se en björn. Många timmar har han suttit och spanat i skogen genom åren, men björnmötet kom till slut helt oväntat och överraskande. "Jag höll på att göra iordning lite fika i jaktstugan när jag fick syn på en björnfamilj, så jag sprang ut med kameran", säger han. Det skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten.

 • Kvinna fick varg att släppa sällskapshund

  En liten sällskapshund på kvällspromenad med sin matte blev i tisdags kväll tagen av en varg i Järna. Det bekräftar länsstyrelsen i Stockholms län. Matten lyckades dock få vargen att släppa hunden. Det var i Moraåns dalgångs naturreservat, i utkanten av bostadsområdet Enegärdet i södra Järna i Södertälje kommun, som en kvinna var ute med sin 14-åriga tik i tisdags kväll. Tiken, som löper, är en blandras mellan chihuahua och papillon. Som vanligt gick hon okopplad några meter bakom matte. Rätt som det var hörde kvinnan hur hunden pep till. När hon vände sig om fick hon se att en varg lyfte upp och höll hunden i munnen. Kvinnan reagerade direkt. ”Jag fick den att släppa med hjälp av skrik och kroppsspråk!!!”, skriver kvinnan på Facebook. Det skriver Jakt & Jägare.

 • Varg besökte campingen – gick runt bland gäster och husdjur

  En varg syntes på nära håll vid Mullsjös camping på lördagen. Det skriver Jönköpings-Posten. Campinggästerna fick syn på vargen som gick runt på området mitt bland husvagnar och familjer. Enligt campingägaren ska vargen varit lugn, och väldigt hemtam runt människor. Den försvann sen självmant från platsen utan att bli aggressiv eller göra några utfall mot folk eller husdjur. Det skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

 • Annelie såg varg i Lillån: "Leende hela vägen hem"

  En varg sågs både i Lillån och vid Hovstarondellen under lördagen. Annelie blev minst sagt överraskad under sin morgonpromenad med hunden. "Det kändes fantastiskt, coolt liksom att jag sett en varg", säger hon. Detta skriver Sveriges Radio P4 Örebro.

 • Vargobservationer blir fler – letar eget revir

  Nelly Grönberg är inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland och berättar att rapporterna om vargobservationer till Länsstyrelsen har ökat. Även P4 Skaraborg har fått till sig med folk som observerat varg och är oroliga . "Vissa av de här individerna hamnar väldigt olämpligt", säger hon. Detta skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.