Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 187 av 8450 
  • Klartecken till vargjakt i värmländska gränsrevir

    Förvaltningsrätten ger grönt ljus för licensjakt på varg i tre värmländska gränsrevir mot Norge. Förvaltningsrätten har tidigare sagt nej till länsstyrelsens beslut att tillåta licensjakt i gränsreviren Juvberget, Kockohonka och Ulvåa från 2 januari, men efter att kammarrätten upphävde domen har frågan nu prövats på nytt. Beslutet innebär att 18 vargar får skjutas på den värmländska sidan, och förvaltningsrätten säger även nej till att begära förhandsavgörande från EU-domstolen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Jaktområden ändras inför vargjakt – ett mindre och ett större

    Länsstyrelsen i Värmland har beslutat att ändra två av jaktområdena inför den stundande vargjakten. Länsstyrelsen meddelar att det inkommit nya inventeringsuppgifter som gör att de valt att förändra jaktområdena för två av de aktuella reviren. Ett mindre och ett större Vad gäller reviret Flatmossen minskas jaktområdet då vargar från grannrevir, som inte omfattas av licensjakten, rört sig inom jaktområdet. Jaktområdet för Forshagareviret utökas däremot då vargarna som är tänkt att jagas har vistats utanför det tidigare beslutade området. Selektion och mål Ändringarna görs för att upprätthålla selektiviteten och möjligheten att uppfylla målen med jakten, skriver Länsstyrelsen Värmland. Samtidigt meddelas att även det inte setts någon anledning att ändra jaktområdets gräns för Skacksjöreviret. Det skriver Svensk Jakt.

  • Efter vargattacken – länsstyrelsen svarar

    Efter vargattacken kommenterar nu länsstyrelsen händelsen. Länsstyrelsens viltspårare, Gillis persson, anser inte att man ska vara rädd för vargarna. "Jag tycker inte det. Jag är inte rädd och jag är ute och går efter de här individerna ett par gånger varje vinter.", säger Gillis persson. Detta skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

  • Mer pengar till rovdjursstängsel och viltskador

    Viltskadeanslaget förstärks med 15 miljoner kronor per år på från och med 2023, uppger regeringen i ett pressmeddelande. Förstärkningen innebär att det finns mer medel att söka för att förebygga eller ersätta skador orsakade av bland annat rovdjur och fåglar. – Det innebär stora ekonomiska skador för lantbrukare när tamdjur skadas av rovdjur eller om stora fågelflockar äter upp grödor. För att stärka lantbrukarna utökar nu regeringen viltskadeanslaget. Det innebär att det finns mer pengar att söka för såväl skadeförebyggande, som uppkomna skador, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. Det skriver Svensk jakt.

  • Skandinaviska vargar har många skadliga mutationer

    En skandinavisk varg bär på ungefär 100 000 skadliga mutationer. Och eftersom vargstammen är inavlad har de skadliga mutationerna ökat med varje generation, visar en ny studie från Uppsala universitet. Mutationer uppkommer hela tiden hos alla organismer. Många av förändringarna kan vara negativa för överlevnad och fortplantning. Eftersom det finns två kopior av varje kromosom skyddas individen oftast av att ena kopian fortfarande är som den ska. Men vid inavel händer det att man får två kopior av skadliga mutationer. Då uppstår problem, så kallad inavelsdepression. Inavel dåligt för vargen Forskare vid Uppsala universitet har nu undersökt förekomsten av skadliga mutationer hos 100 vargar i den skandinaviska vargstammen och i ytterligare lika många finska och ryska vargar. De upptäckte att varje varg i genomsnitt har runt 100 000 skadliga mutationer. Forskarna såg också en tydlig förändring över generationerna, enligt Linnéa Smeds, bioinformatiker vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet. Detta skriver forskning.se

  • Varghane skjuten – härjade i renhjord i Muodusjärvi

    Under torsdagen förra veckan sköts en varg till döds efter att ha gått bärsärk på en renhjord med 3000 renar. Elva renar har bevisats döda och Länsstyrelsen befarar att fler kommer att hittas. – Läget var för akut för någon annan åtgärd, säger Anna Danell Savela, handläggare i rovdjursfrågor på Länsstyrelsen. Det var under måndagen förra veckan som vargen upptäcktes första gången. Länsstyrelsen var på plats under tisdagen för att samla DNA och försökte skrämma bort vargen. De försöken lyckades inte, därför togs beslutet att vargen skulle skjutas till döds. – Det är elva stycken dokumenterat döda renar, men det kan mycket väl vara fler som det inte hittats spår kring ännu, säger Anna Danell Savela handläggare i rovdjursfrågor på Länsstyrelsen. Det skriver SVT Nyheter Norrbotten.

  • Ytterligare varg fälld på skyddsjakt

    Vargen fälldes på tisdagen i Korsmyren, Bergs kommun. Djurets kön var hane, vikt var okänd och ålder är okänd. Det här är den andra vargen som skjutits på kort tid vid skyddsjakt i Bergs kommun. På söndagen fälldes en tik vid Lill Nällsjön. Detta skriver Svensk Jakt.

  • Vargjakt i gränsreviren inte längre stoppad – men kan bli försenad

    Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom gällande licensjakt på varg i gränsreviren mot Norge. Det innebär att förvaltningsrätten har knappt två veckor på sig att pröva saken igen och att jaktstarten – i det fall den blir av – kan komma att skjutas fram. – Det finns yrkanden om att vi ska stoppa jakten och vi måste ta ställning till dem, säger Eva Beselin, rådman på Luleå förvaltningsrätt. Beslutet om att 18 vargar skulle få fällas i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka fattades av Länsstyrelsen i Värmland i september och meningen var att jakten skulle slutföras oavsett vilken sida av gränsen som vargarna befinner sig – men bara nio vargar skulle räknas in i den värmländska licensjaktskvoten. Förvaltningsrätten menade att länsstyrelsen inte var behörig att besluta om jakt på norskt territorium och upphävde beslutet. Det skriver SVT Nyheter Värmland.

  • Skånes andra vargrevir är på gång – delade känslor bland fårägare

    Allt tyder på att Skåne fått ett nytt vargrevir. För familjen Nilsson, som driver sin gård i trettonde generationen, kan ett angrepp betyda slutet för verksamheten. Men det finns också fårägare som tar rovdjuret i försvar. – Varg är inte en invasiv art, den har funnits här lika länge som människan, säger Ebba-Maria Olson. Skånskt vargkiss som har skickats till Bergslagen kommer när som helst att avgöra om Skåne har fått sitt andra vargrevir. Allt tyder på det, menar länsstyrelsens rovdjursexperter. Bilder har visat hur två vargar går tillsammans och en film har visat hur en av dem revirmarkerar. Vinterns första snöfall gav länsstyrelsen möjligheter att spåra, och nu tror de att ett nytt vargrevir som sträcker sig från Höör till Hässleholm har etablerats. Insamlat urin ska dna-testas på Grimsö forskningsstation i Lindesberg innan det står helt klart om så är fallet. Detta skriver DN.