Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 165 av 8415 
 • Jättebjörnen Micke måste flytta när rovdjursparken stänger

  I Orsa rovdjursparks utställningshallar finns Micke och 200-300 andra uppstoppade djur och skelettdelar. Liksom alla levande djur i parken, ska även de uppstoppade omplaceras, vilket inte är helt enkelt. Lagstiftningen tillåter inte att de säljs, och mottagaren måste ha djuret i undervisningssyfte, säger djurparkschefen Pernilla Thalin. Detta skriver Sveriges Radio P4 Dalarna.

 • Årets inventering av järv är klar

  Antalet fastställda föryngringar av järv i Sverige för 2022 är det tredje högsta sedan inventeringarna startade i början av 2000-talet. De senaste fyra åren har populationen legat över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer. Baserat på antalet föryngringar som hittats 2020–2022 uppskattas den svenska delen av populationen till 668 järvar. Populationsuppskattningen för Skandinavien som helhet är 1019 individer. Detta skriver Naturvårdsverket.se.

 • Största vargjakten i modern tid – jakt på båda sidor gränsen mot Norge

  Just nu förbereds det för den största vargjakten i Sverige i modern tid. 75 vargar får skjutas och för första gången kan svenska och norska jägare jaga samtidigt i flera gränsrevir. Men jakten har väckt skarp kritik, inte minst från Naturskyddsföreningen. Vid midnatt gick tiden för att överklaga ut. Det är länsstyrelserna i de fem vargtätaste länen som beslutat om vinterns jakt. Med start den andra januari får 75 vargar skjutas i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Värmlands län. Allra flest vargar, 30 stycken, får skjutas i Värmland. Där blir det också jakt på båda sidor riksgränsen i tre revir. Det skriver SVT Nyheter Värmland.

 • Rättegång om grovt jaktbrott tog en överraskande vändning

  Rättegången mot de fyra män från en sameby i länet, som misstänks för grovt jaktbrott i samband med skyddsjakt på björnar, tog en överraskande vändning på onsdagen. Förhandlingen i Luleå tingsrätt ställdes helt enkelt in. Männen är misstänkta för att ha brutit mot flera av länsstyrelsens villkor för skyddsjakt. Hör kammaråklagaren och en av försvarsadvokaterna kommentera beslutet i ljudklippet. Detta skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten.

 • Domstol stoppar skyddsjakt på nio järvar i länet

  Besluten om skyddsjakt på totalt nio järvar inom Mittådalens och Tåssåsens samebyar rivs upp av Förvaltningsrätten i Luleå. Rätten menar att besluten påminner mer om en licensjakt, än en skyddsjakt, och att länsstyrelsen inte har rätt att besluta om licensjakt på järv. De konstaterar även att hotet från järven mot samebyarnas renar inte är tillräckligt akut för att besluta om den typ av förebyggande skyddsjakt som det rör sig om. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

 • Skyddsjakt på järvar stoppas efter överklagan

  -Skyddsjakten på fem järvar i Mittådalens sameby stoppas nu av domstol, något Jaktjournalen rapporterat. Mittådalen hade fått okej från länsstyrelsen att skjuta järvarna, men jakten överklagades av Svenska Rovdjursföreningen, och domstolen har nu beslutat om att tillfälligt stoppa jakten i Mittådalen. Svenska Rovdjursföreningen är emot att järvarna jagas i förebyggande syfte utan att det finns en akut skadesituation. - Även i områden där Mittådalens sameby har sina renar har skyddsjakten på fem järvar tillfälligt stoppats efter en överklagan från Svenska rovdjursföreningen. Detta skriver Sveriges Radion P4 Jämtland.

 • Varg har setts utanför Umeå

  Varg har observerats i Umeå kommun. Enligt Ellinor Sahlén rovdjurhandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten handlar det dels om observationer i Norrfors under helgen och får har angripits i Flurkmark. Länsstyrelsens besiktningsman bedömer att det handlar om varg, men man har ännu inte analyserat DNA-prov. "Ett får skadades och fick avlivas och ett lamm hittades delvis uppätet", säger Ellinor Sahlén. Detta skriver Sveriges Radio P4 Västerbotten.

 • Jägare blir utan jakt – vargar tar älgarna

  I lördags startade årets älgjakt här i Jönköpings län men för en del jägare blir det ingen jakt. I Brängenreviret tar vargarna älgarna. Håkan Stråkensjö är jägare i ett jaktlag som finns där och han har inte blivit tilldelad en enda älg. Det skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

 • Han bor granne med vargfamiljen: ”Ylandet är nästan det häftigaste”

  NYKVARN. Rovdjursinventeringen har börjat i Sjundareviret. Lars Wikström är kvalitetssäkrare och har vargfamiljen som närmaste granne. – När hela familjegruppen ylar på natten känns det väldigt speciellt, det är nästan det häftigaste, säger han. I våras föddes sju nya valpar i Sjundareviret, precis som förra våren, och man räknar med att det finns cirka tio vargar i familjen. Vargstammen har ökat stort i hela landet från en handfull familjer för 20 år sedan till dagens 46 familjegrupper. Förra årets notering på 460 vargar var rekord och för första gången i modern tid föddes valpar i Skåne. Detta skriver Dagens Nyheter.