Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 187 av 8450 
  • Malå sameby vill skjuta varg – kritiska till länsstyrelsen som dröjer med beslut

    En varg har under de senaste månaderna uppehållit sig i trakterna mellan Burträsk och Lövånger. Den har bland annat rivit flera får i Lövsele och skingrat renhjordar för Malå sameby. Samebyn har ansökt om skyddsjakt men beslutet dröjer och nu har samebyn JO-anmält länsstyrelsen för bristande hantering i frågan. – Den måste skjutas bort. Det är en bristfällig hantering av en akut fråga, säger Jörgen Stenberg, Malå sameby. Den finsk-ryska varg som uppehållit sig i området ses som genetiskt viktig för att undvika inavel inom den svenska vargstammen. Malå sameby har ansökt om skyddjakt på vargen som rör sig i trakterna där de har sitt vinterbete. Men länsstyrelsen säger varken ja eller nej till att skjuta vargen – något som samebyn är ytterst kritiska till. – Det var två veckor sedan vi ansökte om skyddsjakt på den här vargen och det är alldeles för lång tid. Våra renhjordar hinner skingras och vi får mycket mera jobb och lider också ekonomiskt av att vargen fortfarande ställer till oreda, säger Jörgen Stenberg. Detta skriver SVT Nyheter Västerbotten.

  • Lista: Stor ökning i vissa län – nu presenteras kommande licensjakt på lodjur

    Under torsdagsförmiddagen offentliggjorde länsstyrelserna i de mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena förutsättningarna för 2023 års licensjakt på lodjur. Lodjursstammen har varit på frammarsch i flera delar av landet, vilket till viss del också syns på tilldelningen vid årets licensjakt. Flera län i södra rovdjursförvaltningsområdet får en rejäl ökning på tilldelningen. Samtidigt får även län med större tradition av lodjursjakt, som Gävleborg, en ökad tilldelning. Det skriver Svensk Jakt.

  • Gemensamt ramverk för förvaltning av järv i Sverige, Finland och Norge

    Svenska, finska och norska myndigheter har enats om ett gemensamt ramverk för forskning och förvaltning av järvpopulationen. Ramverket ska bidra till att förbättra järvstammens möjligheter att överleva och på lång sikt till stammens gynnsamma bevarandestatus i de tre länderna. – Med ramverket som utgångspunkt kan vi få ett gränsöverskridande perspektiv på förvaltningen i enlighet med internationella riktlinjer, säger Robert Ekblom, vilthandläggare på Naturvårdsverket, och se till att järvarna i området kan fortsätta ha tillräcklig kontakt. Detta finns att läsa på naturvårdsverket.se

  • Flock på elva vargar skymtade i Heby: "Inte unikt"

    Boende i Heby fick sig i helgen en riktig chock när en flock på elva vargar sågs i området. Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, menar dock att händelsen inte är unik. "Det finns ju ganska många vargrevir som har fler vargar, men elva är ju många" säger han. Det skriver Sveriges Radio P4 Uppland.

  • Sameby vill skjuta genetiskt viktig varg

    Tåssåsens sameby vill ha länsstyrelsens tillåtelse att skjuta en genetiskt viktig varg som håller till i trakterna av Vålådalen i Åre kommun. En ren i området har dödats av varg och enligt samebyns ansökan tyder mycket på att en varg stört och oroat renar i trakterna under hösten. Om skyddsjakt inte kan beviljas på grund av vargens genetik kräver samebyn att den istället flyttas så snart den hittats, men det kan bli svårt med tanke på Naturvårdsverkets besked om att man inte kommer att försöka flytta några vargar denna vinter. Att vargen finns i området har bekräftats av naturbevakare på länsstyrelsen i Jämtland i slutet av november och början av december. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Länsstyrelsen överklagar vargjaktsbeslutet: "Det blev inte som planerat"

    Länsstyrelsen i Värmland överklagar förvaltningrättens stopp för licensjakt på varg i de tre gränsreviren mellan Sverige och Norge, precis som Jägareförbundet redan gjort. Enligt förvaltningsrätten missade Länsstyrelsen att skicka med ett inriktningsbeslut från Norge som visar att de är med på upplägget om jakt i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka, det har skickats med nu säger Länsstyrelsen som hoppas på att vargjakten kan dra igång i början av nästa år. "Vi anser att vårt beslut är skrivet på lagliga grunder, så vi vill väldigt gärna kunna förtydliga det", säger Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Inga vargar ska flyttas i vinter

    Det kommer inte att genomföras några flyttar av genetiskt viktiga vargar den här vintern. Det beskedet kommer från Naturvårdsverket som är den myndighet som beslutar om vargar ska sövas ner och flyttas när de stör rennäringen. Några av anledningarna är att det i nuläget finns mer än 450 vargar i Sverige, vilket är mer än den beslutade lägsta nivån som är 300 individer. Dessutom har en genetiskt viktig varg lyckats föröka sig i Norge förra året, vilket anses påverka genetiken i vargstammen på ett positivt sätt. Vanligtvis är det skyddsjakt som är den åtgärd som används när en varg orsakar skada för djurägare, nu är det upp till Länsstyrelsen att avgöra hur de genetiskt viktiga vargarna ska hanteras. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Elva vargar sprang utanför Daniels köksfönster

    Lagom till morgonkaffet på lördagsmorgonen upptäckte Daniel Engströms familj att det sprang en hel flock vargar på åkern utanför köksfönstret. Han räknade och fick det till elva stycken, något som för familjen var både läskigt och spännande på samma gång. – Bara att se spår av varg hade varit nog så häftigt men det här känns helt unikt, säger han. SVT har flera gånger tidigare rapporterat om vargar i Heby kommun, där småorten Huddunge är belägen och där Daniel Engström med familj är bosatta. Men att se varg utanför fönstret var för familjen något helt annat. – Vi har ju hört att det ska finnas varg i traken men det blir lätt lite abstrakt – men nu när vi sett dem såhär nära råder det inget tvivel om vargarna, säger han. Länsstyrelsen: ”inte jättevanligt att man ser vargar såhär” Enligt Länsstyrelsens vilthandläggare Sebastian Olofsson kan en förklaring till de många vargarna vara att området förutom sin bebyggelse även består av ett stort antal åkrar – dit vargarna naturligt söker sig för att exempelvis jaga. Detta skriver SVT Nyheter Uppsala.

  • Hunden Herbert tränar nosen för att leta varg

    I framtiden kommer det bli allt vanligare med vargattacker i Blekinge. Nu utbildas spårhunden Herbert för att bli länsstyrelsens egen utredare. Än har ingen vargstam etablerat sig i Blekinge. Men det betyder inte att länet är skonat från vargangrepp. Och fler lär det bli, när vargarna börjar röra sig söderut i Sverige. – Vi har mest vandringsvargar i södra Sverige, det är många gånger de som står för tamdjursangreppen, säger Stellan Sjögren, besiktningsman vid misstänkt rovdjursangrepp vid länsstyrelsen i Blekinge. Det skriver SVT Nyheter Blekinge.

  • Länsstyrelserna får möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur

    Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till alla län utom till Gotlands län. Resultaten från årets inventering visar att det finns omkring 1450 lodjur i Sverige. Populationen ligger med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Inventeringen visar också att alla rovdjursförvaltningsområden har uppnått sina miniminivåer. – Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Detta skriver naturvårdsverket.se.