Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 187 av 8450 
  • Vargjakten i gränsreviren stoppas: "Känns som en parodi"

    Förvaltningsrätten stoppar licensjakten på varg i de tre gränsreviren mot Norge, vilket betyder att totalt 21 vargar får skjutas istället för 30. I Vismenreviret, som delas med Örebro, och de tre helvärmländska reviren avslås överklagandena och vargjakten får genomföras som planerat. "Det känns som en parodi att det återigen blir juridiska tolkningar och tvister om när man ska genomföra jakten efter varg", säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland. "Vi tycker naturligtvis att det är jättebra att de tagit det här beslutet", säger Magnus Orrebrandt, ordförande för svenska rovdjursföreningen, en av de som överklagat länsstyrelsens beslut. Det skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Första järvarna skjutna i ovanlig licensjakt – jägare: "Gick snabbt"

    De första järvarna har nu skjutits i licensakten som drog igång i Jämtlands län i måndags. Jakten är redan avlyst i jaktområde 3, i Bräcke kommun, där fyra järvar har fällts. En jägare P4 Jämtland pratat med säger: "Det gick snabbt, det finns gott om järv, jag har sett spår i många år och det har ökat." Det är andra gången licensjakt på järv genomförs i länet, förra gången var 2019. Totalt får det skjutas 20 järvar och jakten är tillåten året ut. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Stor lättnad i Idre sameby efter att eftersökta vargen har skjutits

    Under helgen sköts en varg i Idre sameby efter att ha dödat renar och andra djur i flera månader. En lättad Mikael Andersson, som är rovdjursansvarig, berättar hur vargen även skingrat hjorden över stora områden och orsakat psykisk press för renägare. "Det gäller för vår del att skydda vår egendom, vi gör bara vårt jobb" säger Mikael Andersson. Detta skriver Sveriges Radio P4 Dalarna.

  • Ny EU-lag kan underlätta för skyddsjakt på rovdjur

    Det kan bli lättare att besluta om skyddsjakt på stora rovjur som järv och björn, om Europaparlamentet får som de vill. Där föreslås en ny lag som gör att klassningen på stora rovdjur kan ändras, från strikt skyddade till förvaltningsbara, om en djurart uppnår så kallad gynnsam bevarandestatus. Nu är det upp till EU-kommissionen att besluta om de vill påbörja arbetet med den nya lagen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Västerbotten.

  • Kritik när Sverige vill sänka skyddet för vargen i Europa

    Regeringspartierna, tillsammans med SD, C och S röstade under torsdagen för att försvaga det internationella skyddet för varg, i EU-parlamentet. Nu reagerar forskare, som menar att Sveriges agerande är del av ett mönster. Den svenska vargen är fridlyst enligt artskyddsförordningen. Den är rödlistad och bedöms vara starkt hotad – antalet är så få att inaveln är stark, enligt SLU Artdatabanken. Men Sverige tillåter licensjakt på varg, vilket tidigare kritiserats av EU-kommissionen eftersom vargen är strikt skyddad enligt EU-lag. Det skriver Dagens Nyheter.

  • Två hundar attackerades av lodjur

    Under förmiddagen attackerades två hundar av ett lodjur på en gård utanför Vaggeryd, det berättar skillingaryd.nu. En av hundarna blev lindrigt skadad och fick uppsöka veterinär. Enligt rovdjurshandläggare Linda Andersson är det väldigt ovanligt att ett lodjur attackerar hundar på det här viset och man ska nu försöka spåra lodjuret för att se om det är sjukt eller skadat. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

  • Naturvårdsverket om jaktkrav i syd: Vargen är ojämnt fördelad i landet

    Jägarnas riksförbund i södra Sverige kräver nu licensjakt på varg även där. Naturvårdsverket ger länsstyrelserna den makten efter varginventeringen, något som inte kommer ske förrän tidigast nästa år. Men i grund och botten finns ett problem, där mellersta Sverige har betydligt fler vargar än södra. "Enligt den senaste inventeringen har vi 460 vargar i Sverige. Då är 400 av dem i mellersta",säger Carl-Johan Lindström, chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det skriver Sveriges Radio P4 Kronoberg.

  • Experten: Det ska du tänka på när hunden följer med på jakten

    Det råder oro ute i de skaraborgska skogarna, där jägare inte vågar släppa hunden vid jakt på grund av oro för en vargar i området. Men finns det något man kan göra när man tar med sig hunden på jakt för att undvika en attack? Jens Frank, föreståndare och forskare vid SLU Viltskadecenter, delar med sig av sina bästa råd. Det skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

  • Vargen i Kronoberg är skjuten – snön hjälpte jägarna att spåra upp den

    Vargen som fällt flera får vid länsgränsen i sydvästra Kronoberg är nu skjuten. Det meddelade Länsstyrelsen på tisdagseftermiddagen. Vargen ifråga kommer från Sjundareviret, ett område söder om Stockholm. Den har sedan sommaren angripit flera får och andra tamboskap vid länsgränsen där södra Kronoberg, norra Skåne och Halland möts. Därför beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt den 7 november. Drygt två veckor senare fick jägarna tag på vargen vid Äsphult i Ljungby kommun. Detta skriver SVT Nyheter Småland.

  • Fjärde vargattacken på får inom reviret Linderödsåsen

    Länsstyrelsen Skåne har under fredagen konstaterat ett nytt vargangrepp på får i Hörby kommun. Två får dödades och två får fick avlivas på grund av sina skador, ytterligare ett skadades. Detta inträffade i Hörby kommun under torsdagskvällen, inte långt från den plats där fem får dödades förra helgen. Det här är det fjärde angreppet inom reviret Linderödsåsen, vilket gör att det kan bli aktuellt med skyddsjakt i området beroende på vilken varg det handlar om. DNA-prover är inskickade och när svaren kommer tas beslut. Detta skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad