Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 13 av 8450 
 • Bekräftat: Vargrevir har etablerats i Kalmar län

  För första gången någonsin har ett vargrevir etablerats i Kalmar län, det meddelade länsstyrelsen under torsdagsmorgonen. – Vi har tidigare pratat om att vi har två vargar som går ihop, en hane och en tik, i området kring Kosta. Inventeringssäsongen har pågått ett tag och nu har vi kunnat dokumentera att det rör sig om ett vargrevir för första gången i länet, säger Fredrik Ustrup på länsstyrelsen. Exakt vad det betyder för djurägare i området är oklart, men det kan få konsekvenser. – Det man vet sedan tidigare i övriga delar av landet är att ett vargrevir ökar risken för tamdjursangrepp. Det innebär att vi uppmanar till att se över stängsel och vara lite mer uppmärksam i det här området. Detta skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

 • Forskaren: Största hotet mot vargstammen är den illegala jakten

  Årets licensjakt startade i veckan, och under torsdagsmorgonen hade fem vargar fälts av de 24 vargar som får skjutas i länets revir. Revir som innehåller genetiskt viktiga vargar är undantagna från jakt – men enligt forskaren Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation, finns det en sak som hotar vargstammen mycket mer än inavel. "Det mest akuta hotet mot vargstammen är inte genetiken och inaveln, det är illegala jakten, det är den största faran", säger Olof Lidberg och berättar om omfattningen. Det skriver Sveriges Radio P4 Örebro.

 • Det blir ingen skyddsjakt av järv för Västra Kikkejaure

  Länsstyrelsen tillåter inte att Västra Kikkejaure sameby får bedriva skyddsjakt på fyra järvar i Arvidsjaurs och Arjeplogs kommun. I ansökan till länsstyrelsen skriver samebyn att rovdjur årligen dödar 40 procent av byns renar, vilket är betydligt över den toleransnivå på tio procent som riksdagen har beslutat om. Länsstyrelsen betvivlar inte att det finns en risk att järv angriper renarna, men anser att Västra Kikkejaure sameby inte har visat tillräcklig dokumentation av järvangrepp i området. Det skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten.

 • Det här händer skjutna vargar

  Vargjakten pågår för fullt i flera län – i år får sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. Samtliga vargar som skjuts skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), där allt ska dokumenteras. Själva vargskinnet tillfaller jägaren, medan kroppen skickas vidare. Sista anhalten för en skjuten varg blir SVA. – Vi gör en översiktlig obduktion där vi tittar efter förändringar och skador, och tar olika vävnadsprover till biobanker, berättar biträdande statsveterinär Erik Ågren. Det skriver Barometern.

 • Länsstyrelsen om avslutade licensjakten på järv: "Lyckosam"

  Det blev nästan full pott i jakten på järv under den nyss avslutade licensjakten i Jämtlands län, 15 av 20 tilldelade järvar sköts. "Det är första gången som det varit lyckosam licensjakt på järv kan man säga", säger vilthandläggare Martin Bergwall på länsstyrelsen i Jämtlands län. Bra spårsnö och ändrade jaktregler, som tillåter spårning med motorfordon, pekas ut som orsaken till att merparten av de tilldelade järvarna fälldes. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

 • WWF i Sverige överklagade inte vargjakten - tvärtemot kollegorna i Norge

  I Norge har WWF överklagat licensjakten på varg, men WWF i Sverige har inte överklagat den. "Jag tror att förhållandena ser lite olika ut på respektive sida gränsen" säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF om att Världsnaturfonden i Norge har överklagat vargjakten. Enligt Benny Gäfvert har WWF i Sverige sett att utvecklingen för rovdjursstammarna går åt rätt och så länge vargstammen är över 300 individer, som behövs för en gynnsamma bevarande status, finns det utrymme för en reglerad licensjakt. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

 • Försökte köra på flera jägare under vargjakt – man anhållen

  Åklagare har beslutat att anhålla den man i 45-årsåldern som under tisdagen greps, misstänkt för att ha försökt köra på minst fyra personer i anslutning till vargjakt i Nora kommun. Han ska också ha kört in i en av jägarnas bilar. 45-åringen misstänks för fyra fall av försök till grov misshandel och skadegörelse. Ingen person ska ha kommit till skada. Det skriver Sveriges Radio P4 Örebro.

 • Skabbangripen varg skjuten i Skacksjöreviret

  En skabbangripen varg sköts under tisdagen i Skacksjöreviret, den vargen kommer inte att räknas av på tilldelningen då den sköts av djurskyddsskäl. Under tisdagen har ytterligare två vargar skjutits i Värmland och det pågår även eftersök på ännu en varg som skadeskjutits i Kokkohonka-reviret. Totalt har åtta vargar hittills fällts i Värmland under årets licensjakt. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

 • Största vargjakten i modern tid – 75 vargar får skjutas

  På måndagen drar vinterns vargjakt igång i de fem vargtätaste länen. Årets licensjakt är den största i modern tid. 75 vargar får skjutas, men flera naturorganisationer är kritiska. – Det är tragiskt. Det kan få konsekvenser för lång tid framåt, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg. Årets jakt omfattar 12,5 revir i de fem vargtätaste länen; Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro och Värmland. Det halva reviret förklaras med att tre av reviren delas med Norge, och därför bara till hälften räknas in i den svenska jaktkvoten. Det skriver SVT Nyheter.