Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 13 av 8450 
  • Ingen vargflytt i vinter: ”Saknas praktiska förutsättningar”

    Finskryska vargar som går över gränsen kan förbättra genetiken för den inavlade vargstammen. Men Naturvårdsverket har nu beslutat att inga invandrade vargar kommer att flyttas söderut i vinter. Något akut behov att flytta vargar finns inte enligt Naturvårdsverket som bedömer att vargpopulationen har gynnsam bevarandestatus idag. Dels ligger populationen på cirka 460 vargar över nivån på 300 som bedömts nödvändig, och dels skedde en föryngring 2021 i Norge som tillförde nytt frisk blod till stammen. -Utöver det finns inte de praktiska förutsättningarna för förvaltningsmärkning och utsättningsområde på plats i dagsläget, säger Hanna Ek, biträdande chef viltförvaltningsenheten. Detta skriver SVT Nyheter.

  • Från två till över fyrahundra – 40 år med svenska vargstammen

    För 40 år sedan föddes de valpar som blev startskottet för vargens återkomst i Sverige. Nu, 2023, väntas licensjakten bli rekordstor. Men hur hamnade vi egentligen här? I flera hundra år fick den som sköt en varg i Sverige skottpengar. När vargen fridlystes 1965 avskaffades bestämmelsen – men då fanns färre än 10 vargar kvar i landet. Frågan om vargjakt har länge varit omstridd. År 2010 genomfördes för första gången licensjakt på varg, med stora protester som följd. – Det är liksom inbyggt i den här frågan. Det är verkligen olika synsätt som står mot varandra, säger Henrik Ekman, vetenskapsjournalist och naturprofil på SVT. Detta skriver SVT Nyheter.

  • 203 vargar dödade i licensjakt sedan 2010

    Den första licensjakten på varg inleddes den 2 januari 2010. Fram till 2022 års licensjakt avslutades har det sammanlagt dödats 203 vargar i Sverige i de jakterna. Samtidigt har det skjutits ytterligare 193 vargar i skyddsjakt under samma år. Under några av de här åren har det inte varit någon eller väldigt liten licensjakt på varg. Då har antalet vargar som dödats i skyddsjakt ökat. De tydligaste exemplen finns de år det inte varit någon licensjakt alls. Det skriver SVT Nyheter.