Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 102 av 8450 
 • Fängelsestraff för skjuten lo

  Kristinehamns tingsrätt tyckte att omständigheterna för den 42-årige mannen från Filipstad, som sköt ett lodjur på sin villatomt, var sådana att han hade svårt att besinna sig. Det tycker inte hovrätten. På onsdagen dömde hovrätten mannen till sex månaders fängelse för grovt jaktbrott och rev därmed upp tingsrättens friande dom.

 • Jägare sköt ihjäl björn

  En älgjägare sköt ihjäl en björn i självförsvar på lördagen norr om Edsbyn. Det var åtminstone den tredje björnen som en älgjägare skjutit i nödvärn på bara några veckor.

 • Unikt handlingsprogram för rovdjursfrågor

  Rovdjursrapporten är ett helt unikt arbete där politiker, civila, föreningar och organisationer samarbetat runt rovdjursfrågor i Rättvik. Resultatet är ett handlingsprogram i 14 punker som presenteras av beredningens ordförande Jonny Jones(c).

 • Hund dödad av varg utanför Edsbyn

  En jakthund har blivit biten och dödad av en varg utanför Edsbyn. Det var i samband med rådjursjakt som drevern Pillan, ägd av Gunnar Jonsson i Dulsa mellan Edsbyn och Homna, mötte vargen och blev ihjälbiten inte långt från gården.

 • Ny metod att undvika vargangrepp på hundar

  10 till 20 hundar skadas eller dödas av varg varje år i Sverige. Genom att göra hundarna "vargrena" skulle många fall kunna undvikas. Det säger Jens Karlsson på Viltskadecenter som vill starta försök att få hundar att inte söka på varg.

 • Gräsövargen i Högsta domstolen

  Fallet med den varg som sköts av en lantbrukare på Gräsö för lite drygt 2 år sedan kommer upp i Högsta domstolen om två veckor.

 • Björnar påkörda av tåg

  Vid 17-tiden på lördagseftermiddagen avblåstes jakten på eventuellt skadade björnar längs inlandsbanan mellan Älvros och Ytterhogdal.