Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 287 av 8450 
 • Manifestation i Mora mot närgångna vargar

  "Protest mot närgångna och aggressiva vargar". Det är huvudbudskapet i en manifestation med ljusfacklor som arrangeras i Mora under trettondagens kväll, fredagen den 6 januari. - Folkets röst ska komma till tals. Vanligt folk ska inte behöva känna räddsla samt stå bredvid och titta på när husdjur, boskap och egendom far illa, säger Ola Hermansson, som är en av dem som håller i arrangemanget.

 • Rekordstort antal vargföryngringar

  I år har 15 säkra föryngringar (dvs hona med en kull ungar) konstaterats i den skandinaviska vargstammen 2005, vilket är nytt rekord.

 • Vargar var hundar

  Det var irländska varghundar och inte vargar som igår iakttogs i trakterna av Glommersträsk.

 • Vargen var en hund?

  Lätt haltande. Varglik enligt många. Var det Milou, 7, som togs för en varg på juldagen? - Det måste det ha varit även om jag inte tycker hon liknar en varg, säger matte Nina Rolycke i Halland.

 • Gör egen inventering av rovdjuren

  För två år sedan tog länsstyrelsen över ansvaret att genomföra rovdjursinventeringar. Ett upplägg som "Folkaktionen ny rovdjurspolitik" inte tror kommer att fungera. - Vi gör en egen inventering för att ha ett underlag att ställa mot länsstyrelsens uppgifter, säger Nils Björklund, ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.

 • Olika uppfattningar om rovdjursgrupper

  Det råder delade meningar om vad länsstyrelsernas rovdjursgrupper egentligen är till för. Det visar färsk forskning som gjorts av doktoranden Serena Cinque vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

 • I vargarnas fotspår kommer järven

  På torsdagen i förra veckan konstaterade viltspårare att en järv kommit till trakterna öster om Älvdalen i Dalarna.

 • Lodjur dödade tre får

  Ett lodjur överföll och dödade under julhelgen tre får. Den inspektion som gjordes visar att djuren förblött efter bett runt halsen.

 • Information planeras om orädd varg i Dalarna

  Länsstyrelsen i Dalarna planerar att informera om den varg som en längre tid upplevts som närgången i Stumsnäs och Vikarbyn. - Om skyddsjakt ska tillåtas krävs först ett bättre underlag, säger rovdjursansvariga Lena Berg.

 • Siljansringens vargfamilj rör sig över ett jätteområde

  Siljansringens vargar berör fler än något annat revir i Dalarna. Ett stort antal byar berörs i tre kommuner. Detta kan bädda för fler konflikter än normalt. Däremot råder oklarhet om hur många vargar det är och om det rentav föddes en vargkull redan i fjol.