Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 287 av 8450 
 • ”Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare”

  Den illegala rovdjursjakten i Norrbotten är utbredd. Två fall i början av året uppmärksammades extra landet runt. - Vi har att göra med mycket rutinerade tjuvjägare som vet exakt vad de gör, sade Karina Lövgren, chef för länsstyrelsens fjällenhet, i en artikel i slutet av april i år.

 • Mörkt år för rovdjuren – illegala jakten rekordstor

  Det har varit ett mörkt år för rovdjuren i Norrbotten. Det konstaterar länsstyrelsen och länets polismyndigheter. Ett rekordstort antal fall av illegal jakt, förföljelser och misstänkt tjuvjakt har konstaterats. - Tjuvjakten hotar rovdjurens överlevnad. Dessutom fördunklar den bilden av Norrbotten som ett län i positiv utveckling, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

 • Vandrande varg väcker känslor i Sörmland

  Anders Andersson bor utanför Gnesta, ett naturskönt område som en gång var rikt på varg. När han hör att vargen på nytt rör sig mot Gnesta ser han helst att vargen bara passerar förbi.

 • Aftonbladet: Evelina jagad av vargar

  På väg till skolan blev Evelina, 14, jagad av två vargar. Hon slängde sig bakom några soptunnor för att få skydd. Plötsligt stod hon öga mot öga med det ena djuret. – Jag var riktigt rädd. Jag visste ju inte vad de kunde göra, säger Evelina.

 • Anonym anmälan om skjuten varg

  Polisen i Ånge har fått in en anonym anmälan om att ytterligare en varg som håller till i Naggen har skjutits.

 • Inga vargspår i Nusnäs under senaste veckan

  Inga vargspår på hela veckan. Det konstaterar naturskyddshandläggare Marcus Elfström, på länsstyrelsen i Dalarna, sedan han fått in rapporter från den spårning efter varg i Nusnäs fältpersonal utfört under veckan.

 • Vargen går mot Gnesta

  På förmiddagen under fredagen befann sig den sörmländska vargen i Aspa. Den verkar nu vara på väg mot Gnesta, rapporterar Grimsö forskningsstation.

 • Inte konstigt att vargar jagar rådjur i bostadsområde

  Att två vargar jagat rådjur i centrala Hällefors är inget konstigt. Det anser Olof Liberg, vargexpert på Grimsö forskningsstation. - De unga vargarna är beroende av rådjur för att överleva och dessa finns i samhällena, säger Liberg. Enligt andra iakttagelser kan dock djuren varit två lösspringande hundar.