Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 917 av 8450 
 • Vargbesiktningsmän specialutbildas

  Nästa år blir det tillåtet att jaga varg i några län, däribland Örebro. Totalt får 27 vargar skjutas varav tre i Örebro län. Besiktningsmän från flera län var på plats på Viltskadecenter för att lära sig hur man kontrollerar att vargjakten går rätt till.

 • Länsstyrelsen Värmland startar rovdjursblogg

  Nu inför det nya året och den stundande vargjakten har Länsstyrelsen Värmland startat en blogg för att möta det stora intresset för rovdjursinformation.

 • Rovdjursförening startar upprop mot vargjakten

  Svenska rovdjursföreningen har startat ett antivargjaktsupprop på internet.Den 2 januari startar vargjakten i Sverige och tusentals jägare har registrerat sig för jakt. Svenska rovdjursföreningen anser att jakten på varg saknar vetenskaplig grund och strider mot EUs naturvårdslagstiftning.

 • Istället för räv kom en rasande björn

  Jägaren stod på pass och hörde hur ett klingande rävdrev närmade sig. När han var säker på att räven skulle komma i pass, fick han sitt livs överraskning. Det kom en rasande björn istället, och den gick till attack mot honom. Nu kommer detaljerade uppgifter om björnen som skadsköts med hagelbössa i finland i söndags.

 • Falskt varglarm i Uppland

  På juldagens eftermiddag spreds uppgiften: En varg står och äter på ett rådjur i dikeskanten i Månkarbo norr om Uppsala. Upsala Nya Tidning publicerade bilden på sin hemsida. Men är det verkligen en varg? Nej, säger i alla fall forskaren Jens Karlsson.

 • Frias från misstanke om tjuvjakt på järv

  Den 46-årige man som åtalats för grovt jaktbrott på järv friades av Östersunds tingsrätt under tisdagen. Tingsrätten ansåg att bevisning mot mannen inte höll och ogillade därför åtalet.

 • Förlängd skyddsjakt på varg

  Naturvårdsverket har beslutat att förlänga skyddsjakten på varg i Gräsmarksreviret. Skyddsjakten kommer nu att få pågå till den 1:e januari 2010.

 • Varg skjuten i Mittådalen

  Vid lunchtid på juldagen skjöts en varghanne öster om Ljusnedalen. Det handlar om skyddsjakt eftersom vargen orsakat stora problem för renskötseln i området.

 • Miljonbidrag till Grimsö forskningsstation

  Naturvårdsverket delar ut drygt 9 miljoner kronor i forskningsbidrag till viltforskare runt om i landet. Av dessa hamnar lite mer än 5,4 miljoner kronor hos forskare som är knutna till Grimsö forskningsstation i Riddarhyttan.