Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 917 av 8450 
 • Lodjur trafikdödat

  Ett lodjur trafikdödades på måndagseftermiddagen på E 4, strax söder om Nordmaling. Lodjuret sprang ut på E 4 rakt framför en bil, som blev så pass illa plåtskadad att den fick bärgas från platsen efter krocken. Att lodjur påkörs och dödas på det här viset är ytterst ovanligt, jämfört med andra sorters viltolyckor.

 • Svensk varg samma som rysk varg

  Dagens svenska vargar är samma art som alltid funnits i Skandinavien. – Den skandinaviska vargstammen är förvisso isolerad och inavlad, men nu, precis som för hundra år sedan, är den en del av den euroasiatiska vargstammen, konstaterar rovdjursforskaren Olof Liberg.

 • Varg skjuten

  På torsdagen sköts den varg som vistats vid Koler i betesområden för Östra Kikkejaur sameby i Arvidsjaurs kommun.

 • Vargfrågan anmäls till Folkhälsoinstitutet

  Vargfrågan i Lillhärdal har nu anmälts till Folkhälsoinstitutet. – God hälsa och liv på lika villkor för alla, är helt förbisedd för djurägarna med hot från rovdjur dygnets alla timmar, skriver anmälaren.

 • Skogsmaskinsförare biten av varg?

  En man i Pyhäjärvi i Norra Österbotten har bitits i armen av ett stort hunddjur. Polisen tror nu att det var en varg som attackerade och bet mannen.

 • Viltförvaltnings-delegationer inrättas

  Regeringen inrättar regionala viltförvaltningsdelegationer. Det är ett led i regeringens politik att förbättra förvaltningen av rovdjuren med regionalt ansvar och lokalt inflytande. Regeringen fattade i dag beslut om en ny förordning om viltförvaltningsdelegationer.

 • Varg jagade rådjur inne i centrala Edsbyn

  Varg har flera gånger observerats inne i centrala Edsbyn under de senaste veckorna. Den 9 december sågs exempelvis en varg jaga två rådjur i ett bostadsområde strax intill kommunhuset och ICA-affären i samhället.


 • Två till fyra vargar kan fällas i Örebro län

  Två till fyra vargar kan skjutas redan till vintern i Örebro län. Det är Länsstyrelsen i Örebro läns bedömning och svar till Naturvårdsverkets förslag till licensjakt på varg år 2010.