Naturpodden: Vandring i vargarnas spår
Natursidan berättar om Biotopias naturpodden där ett av avsnitten handlar om ett besök i vargreviret Glamsen.
Natursidan berättar om Biotopias naturpodden där ett av avsnitten handlar om ett besök i vargreviret Glamsen.
För att underlätta räkningen av järvbeståndet har Länsstyrelsen i Västerbotten valt att ansöka om kameraövervakning med drönare.
Licensjakten på lodjur startar den 1 mars och pågår tills kvoten är fylld eller senast till 31 mars i vissa län och till 15 april i andra län. Totalt får 76 lodjur skjutas.
Forskningsprojektet Grensevilt ska studera samspelet mellan varg, järv och älg med hjälp av sändarförsedda djur. Projektet har nu märkt fyra vargar, rapporterar SR.
Vargstammen i Frankrike ska tillåtas ökas, något som oroar bönderna i landet.
Jägareförbundets så kallade forskningstjuga stödjer forskning kring rovdjur. Bland annat ska forskarna fortsätta undersöka hur olika klövviltarter påverkar varandra och Skandulv kommer undersöka graden av invandring av varg från Finland-Ryssland till Sverige, samt hur den skandinaviska vargpopulationen tillväxer och expanderar. En ny forskningsfråga är vilka konsekvenser den ökade vargtätheten i vargens kärnområde får på älgstammen och jakten.
Ett lodjur har angripit tamdjur utanför Uppsala och nu testar en av de drabbade att ha lamor som vaktdjur.
Den svenska vargstammen kräver allt större ytor och sprider sig längre söderut. Bara under den här inventeringssäsongen tyder spår på att minst två nya vargrevir upptäckts.
Mellan 1 oktober och 31 mars pågår en extra inventering av varg med hjälp av DNA-insamling. Vanligtvis räknas antalet vargar utifrån antalet funna familjegrupper som sedan multipliceras med en omräkningssiffra för att få en uppskattning av det totala antalet vargar i landet. Insamlingen av DNA ska bidra till att ta fram en säkrare omräkningssiffra.
På flera håll i Skåne har människor sett varg under februari. Den senaste gången i Klippan, rapporterar SR.