Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Daniel fångade skygga rovdjuret på bild – efter tre års letande

    Efter tre års hårt arbete har djurfotografen Daniel Iglesias från Älvsered slutligen lyckats fånga ett halländskt lodjur på bild. "Helt magiskt, det tar tid att få dessa bilderna. Det är en dröm som går i uppfyllelse", säger han. Han fotar djur runt om i världen: "Lodjuret och tasmansk djävul är de häftigaste och mest unika jag fotat. Man ska alltid ha respekt för djuren oavsett småfågel eller giftorm". Det skriver Sveriges Radio P4 Halland.

  • Ärver björnar sina problem? – ny forskning i Gävleborg ska ge svar

    Nu ska ett forskningsprojekt i Gävleborg undersöka om beteendet är ärftligt hos de björnar som ger sig på soptunnor i jakt på mat, skriver tidningen Jaktjournalen. Vi vill med hjälp av DNA-prov se om det går att fastställa släktskap mellan de björnar som ställer till problem, säger Marielle Cambronero, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg. Bara i år har länsstyrelsen i Gävleborg samlat ihop 29 rapporter om björnar som gett sig på framförallt soptunnor. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

  • Skyddsjakt på vargtik i Korskrogen

    Länsstyrelsen har på tisdagen gett tillstånd till skyddsjakt på en varg i området runt Korskrogen i Ljusdals kommun. Beslutet gäller en tik som ursprungligen kommer från reviret Tönsen och har setts i Korskrogen och Färila under dagtid och i närheten av en förskola. Och trots försök att skrämma tiken så har hon kommit tillbaka till bebyggelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

  • 220 björnar får skjutas under årets licensjakt

    220 björnar får skjutas i samband med årets licensjakt på björn i Jämtlands län. Det har länsstyrelsen beslutat. Det är 20 fler björnar än under förra årets licensjakt. "Vi bedömer att det stora uttaget är nödvändigt för att uppnå såväl syfte som mål för licensjakten", säger Emma Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Jämtlands län. Länet kommer att delas in i fyra jaktområden där det kommer vara tre jaktområden i den nordvästra delen av länet och övriga länet bildar ett stort fjärde område. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Vargtik har flyttat in i naturreservat – kan bli nytt revir

    vargtik verkar trivas så bra i skogarna kring Baremosse i norra delarna av Mullsjö och en bit in i Habo på gränsen till Västra Götalands län att hon nu blivit stationär. "Om en tik stannar upp i ett område och en hane passerar kan det innebära att de bestämmer sig för att slå sig ihop och börja revirmarkera", säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Sedan tidigare finns Brängenreviret utanför Mullsjö och Bergaskogen mellan Stråken och Dumme Mosse. När länsstyrelsen inventerade vargarna i vintras kom de fram till att det då fanns minst elva vargar i länet. Det skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

  • Gränsöverskridande projekt konstaterar: Norge vill öka älgstammen – Sverige minska

    Projektet Grensevilt visar på betydande skillnader på hur Norge och Sverige vill förvalta sin älgstam. Projektet Grensevilt har pågått i fyra år och har som mål att skapa en förbättrad, gränsöverskridande flerartsförvaltning där förutom älg även varg och järv har ingår. – Inom Grensevilt har vi byggt upp ett nätverk av deltagare från Sverige och Norge som kan arbeta vidare utifrån den nya kunskap som kommit fram i projektet, säger Camilla Wikenros på SLU, som har lett projektet tillsammans med Barbara Zimmerman på Høgskolen i Innlandet i Norge. Det skriver Svensk Jakt.

  • Majoritet i utskottet vill närapå halvera vargstammen

    Referensvärdet för varg i Sverige bör sänkas från 300 individer till 170 individer - det drev Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet igenom i miljö- och jordbruksutskottet under torsdagen. Enligt Naturvårdsverket måste den svenska vargstammen behöver bestå av minst 300 individer för att uppnå gynnsam bevarandestatus och kunna finnas kvar långsiktigt. "Det är att faktiskt ta hänsyn till de som bor och verkar i vargrevir", säger Kjell-Arne Ottosson (KD), värmländsk riksdagsledamot om sitter i miljö- och jordbruksutskottet. Det skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Skyddsjakt på varg kan bli enklare – lagändring utreds

    Det kan bli enklare att förvalta vargstammen och fatta beslut vid skyddsjakt om ett förslag från Naturvårdsverket klubbas av regeringen. Det handlar bland annat om att se på stammen över länsgränserna. Tidigare har antalet vargar län för län legat till grund för beslut om skyddsjakt, vilket ibland lett till att skyddsjakt inte kunnat genomföras. Om förslaget går igenom kan ett större förvaltningsområde för varg ligga till grund för skyddsjaktsbeslut. Det skulle i så fall underlätta arbetet för de olika länsstyrelserna, enligt länsstyrelsen i Jämtland. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Hundratals i manifestation mot varg: "Fått för stora problem"

    Under onsdagskvällen hölls det en manifestation för att minska koncentrationen av varg och för att begränsa vargstammens storlek. Manifestationen hölls på stora torget i Falun och lockade runt 300 personer. "Vi har fått för stora problem med rovdjur", säger Anette Eklund vid jägareförbundet, initiativtagare till manifestationen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Dalarna.

  • Hungriga björnar skapar oro i Hälsingland

    Länsstyrelsen i Gävleborg behandlar just nu två ansökningar om skyddsjakt på björnar i Färila, Ljusdals kommun och i Annefors, Bollnäs kommun. Gemensamt för björnarna är att de nyligen kommit ur ide, är hungriga och därför letar mat i ibland annat soptunnor. "Beslut om skyddsjakt kan komma tidigast nästa vecka.", säger Sandra Wahlund, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg. Det skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.