-
2022-03-21
Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat skyddsjakt på en varg som rör sig i ett område där både Handölsdalens, Mittådalens och Tåssåsens samebyar har renar.
Ansökan kom in från Handölsdalens sameby i fredags och vargen ska ha iakttagits vid Morsberget väster om Vemhån.
Redan 25 februari och 3 mars i år godkände länsstyrelsen skyddsjakt på en varg som synts till i området men på grund av svåra väder- och spårförhållanden har den inte kunnat skjutas tidigare.
Det skriver SVT Jämtland.
-
2022-03-21
Länsstyrelsen ha idag beslutat om att tillåta skyddsjakt efter en varg i ett område kring byarna Söräng, Bodåker, Eriknäsbo i Bollnäs och Ovanåkers kommun. Jakten utförs av jägare utsedda av Länsstyrelsen och får pågå fram till och med den 4 april 2022.
Skyddsjakten avser en varg som återkommande och under lång tid rört sig i området. Boende vittnar om att vargen söker sig till bebyggelse och hagar. Rapporter om observationer har inkommit till länsstyrelsen under cirka tre månader och på senare tid har rapporterna vittnat om att vargen blivit allt mer dagaktiv och uppträtt allt mer oskyggt. Länsstyrelsen har via DNA-analys kunnat bekräfta att individen som rör sig i området ursprungligen kommer från reviret Björnås och bedöms inte vara av genetisk vikt.
Detta skriver Länsstyrelsen Gävleborg.
-
2022-03-17
n nyvaken björn befinner sig i trakterna av Rulldalen vid Anarismassivet i Jämtland. I området finns flera hundra renar och länsstyrelsen har nu beslutat om skyddsjakt på björnen.
Det är Tåssåsens sameby som har omkring 200 renar i området på Hottögsfjället, Fangvalen och Krappan, däribland många högdräktiga vajor. Fler renar är på väg till området.
Det skriver SVT Jämtland.
-
2022-03-16
Planen är att träffa rovdjursspåraren Kristoffer Johansson i Svenljunga. Men kvällen före intervjun hör han av sig. Han berättar att han fått ett färskt tips från Borås. Om möjligt spår efter varg.
Skåpbilen med länstyrelsens logga står parkerad på parkeringen vid Bredareds kyrka utanför Borås. Där väntar Kristoffer Johansson. Efter att han mött upp oss kör han före för att visa vägen. Efter ett tag svänger han av, bort från den större asfalterade vägen, in på en hal grusväg. Djupare in i skogen väntar spåren i snön.
Detta skriver SVT Väst.
-
2022-03-16
Tidigare har det funnits vargrevir i de nordvästra delarna av länet. Men i år har länsstyrelsen inte kunnat dokumentera något fast revir i Dalsland.
– Det fanns förra vintern. Men i år har vi ännu inte hittat dem. Nu är det stationära vargar i de östra delarna av länet i stället, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten.
Årets inventering av varg i länet pågår fortfarande och hittills har länsstyrelsen sett tre revir. Två av dem ligger i Skaraborg. Det handlar om Tivedenreviret, i närheten av Tivedens nationalpark, som delas med Örebro län. I år har Länsstyrelsen dessutom sett ett nytt revir, det så kallade Vikenreviret i trakten kring Skövde och Tibro.
Det skriver SVT Väst.
-
2022-03-16
Vargen väcker känslor. Det är Bernard le Roux högst medveten om. På uppdrag från EU medlar han i konflikter som uppstått vid Brängenreviret i Ulricehamn. Själv tonar han ned möjligheterna att nå snabba lösningar på konflikterna.
– Det bästa vi kan göra är att förbättra sättet vi hanterar dem på.
Hör Bernard le Roux om vilka konflikter och utmaningar han ser kring Brängenreviret i klippet ovan.
Det är en laddad fråga han tagit sig an. Och komplex, menar han. Det finns en lång historia mellan människa och varg. Vargen finns med oss från sagor och myter. Bernard le Roux ser även hur vargfrågan hänger ihop med frågan om stad och landsbygd.
Det skriver SVT Väst.
-
2022-03-16
På ett år har antalet vargrevir mer än dubblats i Sörmland. Hur påverkar den här ökningen naturen och kan det bli ännu fler revir? SVT Nyheter Sörmland lät Jens Frank, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, reda ut frågorna.
Sedan tidigare finns Sjundareviret och Ärlareviret i Sörmland. Sjundareviret delas med Stockholms län och räknas därmed som halvt. Under det senaste året har det dykt upp ytterligare tre revir i länet: Ulva, Gryten och Älgmossen. Samtliga vargrevir ligger norr om väg 57 mellan Gnesta och Katrineholm.
Men vad betyder egentligen ökningen av de vilda vargarna för naturen och oss människor?
Hör Jens Frank svara på tre frågor om revirökningen i klippet.
Detta skriver SVT Sörmland.
-
2022-03-15
Vargstammen bara växer. Det visar en preliminär statusrapport från vinterns varginventering. Inventeringen pågår till och med den 31 mars så fler revir kan tillkomma.
Den senaste uppdateringen från Viltskadecenter visar att 68 vargrevir hittills har hittats i landet. 44 av dem anses vara helsvenska familjegrupper. Det motsvarar i så fall en vargstam på 440 vargar i Sverige. Det är en stor ökning jämfört förra säsongens inventering då den svenska vargstammen uppgick till 395 vargar. Vargstammen i Sverige har av allt att döma aldrig varit så stor i modern tid som den är just nu.
Detta skriver Svensk Jakt.
-
2022-03-15
Den svensk-norska vargstammen har en högre genetisk variation idag än när den grundades i början av 1980-talet av några få individer.
Det beror på att sju av de 20 finska och ryska vargar som har vandrat in hit sedan dess har fått valpar och spridit sina gener vidare.
Det här visar forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet i en ny studie i tidskriften Conservation Genetics.
Detta skriver Vetenskapsradion, Sveriges Radio.
-
2022-03-11
Järven som rymde från Nordens ark i Bohuslän i maj förra året tycks ha klarat sin första vinter i det fria.
Järvhonan filmades nyligen av en privatperson, och efter det senaste snöfallet i området hittade man också spår av järv.
Detta skriver Dagens Nyheter.