Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Färre vargar i år än i fjol

    Inventeringsresultaten från vintern 2015/16 visar att det finns cirka 340 vargar i Sverige. Det är en minskning jämfört med vintern 2014/15 då resultatet var 415 vargar.

  • Snabbare beslutsprocess om rovdjursjakt

    Regeringen beslutade i går att överklaganden av beslut om jakt efter stora rovdjur ska koncentreras till Förvaltningsrätten i Luleå och att beslut om licensjakt efter varg ska fattas i god tid före jaktstart. Syftet är att få till stånd en snabbare, effektivare och mer likvärdig beslutsprocess.

  • Fångade lodjur på bild: “Jag tyckte det var rätt coolt”

    I fredags var familjen Atterlord med 14-åriga Nadine på väg hem från en fotbollsmatch. Strax innan huset i Uddevallshyltan utanför Alsterbro möttes familjen av en ovanlig syn. – Vi kom körandes på grusvägen och efter ett backkrön så såg vi lodjuret komma springande. Det var bara ett tiotal meter från bilen och jagade två harar, säger pappan Marcus Atterlord som körde.

  • Oro för att möta björn i skogen

    Ett nytt forskningsprojekt har startat i Orsa Rovdjurspark. Det handlar om den oro många människor känner för att möta björn i skogen.Forskarna vill på ett bättre sätt möta människors rädsla med bra information.

  • Hybridfrågan ältades i timmar

    Omkring 150 personer hade sökt sig till Folkets hus i Skeer när man anordnade en debatt om den svenska vargens genetik och ursprung. Arrangör bakom debatten var Folkaktionen ny rovdjurspolitik och mer specifikt den lokala avdelningen i Dalarna.

  • Vargdebatt i Orsa

    Rovdjursforskare Olof Liberg och två finska professorer ska på initiativ av Folkaktionen ny rovdjurspolitik debattera den skandinaviska vargen under temat Vargar eller varghybrider.

  • Varg till angrepp mot föl

    Flera observationer och angrepp av varg oroar nu både djurhållare och hästägare i södra Sverige.

  • Vargen som inte väcker debatt

    Den snälla skånska vargen, om nu en varg kan beskrivas som snäll, har funnits i norra Skåne och södra Småland i fyra år. Till skillnad från andra vargar så väcker den här inte debatt, den syns knappt utan smyger diskret runt i landets sydligaste landskap utan att lämna några spår efter sig.

  • Hur går skyddsjakt till?

    Det pågår skyddsjakt på en varg i det så kallade Sjundareviret. Att hitta tre vargar i ett område på 15 000 hektar är lite som att hitta en nål i en höstack. Men jaktledaren för skyddsjakten, Anders Broby, har goda förhoppningar om att de ska kunna skjuta en av dem. Länstidningen Södertälje har skrivit om hur skyddsjakt kan gå till. Läs artikeln och se inslag i länken nedan.

  • Vargjaktsbeslut överklagas av fårägare

    Fårägarna på Molstaberg överklagar länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i Sjunda. Samtidigt pågår vargjakten sedan förra veckan i det tidigare vargreviret mellan Järna och Gnesta.