Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Unik järvfångst i ångetrakten

    För första gången har en järv fångats och försetts med sändare i Västernorrland. Infångandet skedde nyligen väster om Ånge och ingår i forskningen om skogsjärvar.

  • Skyddsvästens namn retade upp amerikanskt företag

    Länsstyrelsen i Gävleborg ger pengar till hundägare som vill skydda sina hundar mot vargar och vildsvin med en särskild skyddsväst. En väst från Gävle har samma namn som alvkaraktärernas skyddsbrynjor i böckerna Sagan om ringen, vilket fick ett amerikanskt företag att reagera.

  • Rysk-finsk varg har invandrat till Norrbottensfjällen

    En rysk-finsk varghanne håller till kring Dividalen i gränstrakterna kring Rostujaure i norra Kiruna kommun. Väldigt ovanligt säger länsstyrelsens naturvårdare som är på väg till området för att säkra spår.

  • När blir vilda vargar forskarnas försöksdjur?

    När vilda djur ute i naturen studeras är gränsen ofta flytande mellan forskning och viltvård. Det medför etiska problem som behöver diskuteras mer, enligt både forskare och viltvårdare.

  • Naturvårdsverket godkänner beslut om licensjakt på lo

    Naturvårdsverket har nu överprövat de överklagade besluten om licensjakt på nio respektive åtta loar i Västerbottens respektive Norrbottens län i sak. Naturvårdsverket anser att besluten är välmotiverade och bedömer att länsstyrelserna har visat att samtliga krav i jaktförordningen för licensjakt är uppfyllda.

  • Björnforskning i Tackåsen med världsrykte

    "Väck inte den björn som sover", heter det – men det gör man i Tackåsen i Ljusdals kommun. Provtagning på björnar i ide lockar forskare från hela Europa till Tackåsens världsunika forskningsstation.

  • Sju värdefulla vargar i landet

    Den pågående inventeringen av varg, som länsstyrelsen nu genomför, visar att det i Dalarna och på gränsen till Dalarna, finns fem vargfamiljer men också nio revirmarkerande par. Fyra av vargarna som finns i och intill Dalarna bedöms som genetiskt värdefulla.

  • Varg får lammbönder att tveka

    Trots att lammproduktionen i Sverige ökar, går det fortfarande långsamt. Rovdjursfrågan, stödsystemet och tillgången till slakterier är några av de faktorer som påverkar lammproducenters vilja att satsa.

  • Ny utbildning till viltförvaltare

    Folkuniversitetet Trollhättan startar en ny YH-utbildning till kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster. Utbildningen fyller ett tomrum på både utbildnings- och arbetsmarknaden, enligt arrangören.