Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Ja till vargjakt i Norge – nio vargar fällda

    Oslo tingsrätt stoppade den norska vargjakten. Staten överklagade till lagmansrätten som i fredags gav staten rätt. På lördagen fälldes nio av de 25 vargarna. Den planerade licensjakten efter 25 vargar i fyra revir i vargzonen i Norge stoppades av Oslo tingsrätt i slutet av januari. Detta efter att bland andra Världsnaturfonden, WWF, överklagat jakten. Staten överklagade dock den stoppade jakten och fick i fredags rätt i en dom vid lagmansrätten. Detta skriver Svensk Jakt.

  • Skadad varg i Åmot – ingen vill avliva den

    En skadad varg har siktats i skogarna runt Åmot och den här vargen ska ha problem med sina bakben och svårigheter att gå. Det var Svensk Jakt först med att berätta. Ett skadat djur som påträffas i naturen får avlivas av djurskyddsskäl, men ännu har ingen som sett vargen avlivat den. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

  • Beslut om skyddsjakt efter lodjur på Hornslandet

    Länsstyrelsen har beslutat om tillstånd till skyddsjakt efter ett lodjur på Hornslandet i Hudiksvalls kommun. Jakten utförs av jägare utsedda av Länsstyrelsen Gävleborg och får pågå fram till och med den 23 februari 2022. För närvarande finns det cirka 1100 renar på Hornslandet. Sedan början av januari har renskötarna rapporterat att ett lodjur kontinuerligt rör sig i och i anslutning till renhjorden. Den andra februari kvalitetssäkrade länsstyrelsen spår av lodjur som förföljt och jagat renar på flera platser i området. Inga skadade eller dödade renar har påträffats. Renskötarna misstänker dock att det kan röra sig om ett flertal kadaver inne i renhjorden men de undviker att gå in i den för att undersöka i syfte att undvika att ytterligare störa renarna. Detta meddelar Länsstyrelsen Gävleborg.

  • Så har vargarna påverkats av inavel

    Tre vargar från Finland grundade den skandinaviska vargstammen i början av 1980-talet. Efter fem generationer av inavel har 10 – 25 procent av den genetiska variationen gått förlorad. Att inavel är skadligt och kan utgöra en direkt orsak till utrotning av hotade arter är väl känt. Forskare vid Uppsala universitet har under många år studerat den skandinaviska vargstammens genetiska ursprung, men egentligen aldrig lyckats studera hur mycket genetisk variation som faktiskt går förlorad när närbesläktade individer parar sig med varandra. Eller på vilket sätt det sker. Detta finns att läsa på Forskning.se.

  • Vargobservationer i Halland - så gör du om du möter varg

    Efter vargobservationerna runt om i Halland har frågan ställts på sin spets – hur ska man agera om man möter en varg? Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, reder ut. Senast under helgen rapporterade Adel Malouf att han sett två vargar i Karl Gustavs skogar. Enligt honom, följde de parallellt efter honom och hans hund i cirka 300 meter när de var ute i skogen. Adel Malouf visste inte hur han skulle agera och när han försökte nå länsstyrelsen fanns det ingen att få tag på för att rapportera in observationen. Vem ringer man och vad gör man om man tror sig se en varg? Martin Broberg svarar i klippet ovan. Om detta skriver SVT Halland.

  • Ingen licensjakt på lodjur i norrbotten

    Blåser av lodjursjakten i Norrbotten – stammen har inte återhämtat sig. Länsstyrelsen i Norrbotten har inlett årets lodjursinventering. Trots att den pågår månaden ut konstaterar man redan nu att stammen inte har återhämtat sig – därmed blir det ingen licensjakt. Forskarnas beskattningsmodell visar att endast ett mycket litet uttag är möjligt för att stammen inte ska minska ytterligare. Därför anser Länsstyrelsen att ett sådant, eventuellt uttag vid behov, bör nyttjas för skyddsjakt på särskilt skadegörande individer för att minska skador inom rennäringen. Det skriver SVT Norrbotten.

  • Ingen skyddsjakt i Prästskogsreviret

    Det blir ingen skyddsjakt på de fem vargar från det så kallade Prästskogsreviret i gränstrakterna mellan Härjedalen och Hälsingland som Tåssåsens sameby nyligen ansökte om skyddsjakt på eftersom de kunde störa samernas renar. Det skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

  • Vargtik rör sig i Bollnäs

    En varg har den senaste tiden flera gånger synts i centrala Bollnäs. Vargen , som är en tik, har orsakat en del skador då den tuggat sönder vägpinnar och blomkrukor och rört sig i närheten av bostadshus. "Efter att ha spårat vargen sedan snön kom så kan jag med säkerhet säga att det rör sig om en och samma varg som setts", säger Sone Persson naturbevakare vid Länsstyrelsen Gävleborg. Detta skriver Sveriges Radio P4 Gävleborg.

  • Vargjakten över i östra Värmland

    Vargjakten i Immenreviret, som delas mellan Värmland och Örebro, är nu avlyst. Det sedan den sjätte vargen har fällts i området. Det skriver SVT Värmland.

  • Beslut om skyddsjakt på varg i Forshagareviret

    Länsstyrelsen i Värmland har fattat beslut om skyddsjakt på en varg i området mellan Molkom och Väse efter flera angrepp på hundar i området, vilket NWT var först med att rapportera. – Det är bra, vi sökte skyddsjakt redan 2020, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulet vid Jägareförbundet. Detta skriver SVT Värmland.