Svenskarna är mest rädda för björn
Bland skogens djur så är svenskarna mest rädda för att möta en björn. Det visar den attitydundersökning som forskare vid institutionen för Vilt, fisk och miljö, SLU, har genomfört.
Bland skogens djur så är svenskarna mest rädda för att möta en björn. Det visar den attitydundersökning som forskare vid institutionen för Vilt, fisk och miljö, SLU, har genomfört.
Herrarnas störtloppsträning i OS-backen avbröts på grund av den täta dimman. Det hindrade inte ett lodjur från att besiktiga backen.
Miljontals skattekronor har slösats bort på rovdjursstängsel i län där det inte finns några vargar. En ny studie visar att det är mycket mer lönsamt att sätta in åtgärder i fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp.
Naturvårdsverket har gett tillstånd till licensjakt på 209 lodjur denna vinter och följer i tilldelningen riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning. Merparten, 127 djur, får fällas i de fyra nordligaste länen där lodjuren är ett problem för rennäringen. Licensjakten i övriga landet motiveras med det samlade rovdjurstrycket och vikande stammar av betesdjur.
Varför är somliga människor så rädda för vargar och andra rovdjur? Är det en rädsla av samma karaktär som rädslan för spindlar, ormar och råttor, eller har den andra rötter? Om detta forskar miljöpsykologen Maria Johansson på Lunds Tekniska Högskola.
Länsstyrelsen har fått ekonomiskt tillskott från Naturvårdsverket om 100 000 för att kunna förlja upp hur det går för de kvarvarande årsvalparna i Amungenreviret.
Högst 60 björnar får skjutas under skyddsjakt fram till den 1 juli i år. Det framgår av de ramar som Naturvårdsverket lagt fast när länsstyrelserna tar över ansvaret för beslut om skyddsjakt på de stora rovdjuren björn, varg, järv och lo.
En hanvarg som utvandrat från det för vargstammen så genetiskt viktiga Galvenreviret återfinns nu inom Stockholms län där han tillsammans med en tik markerar revir. I vår kan därför den första vargkullen i modern tid födas i länet.
Den vargtik i Norge som kallas Galven-tiken skulle ha märkts och flyttats för ett par veckor sedan men trots ihärdiga spårningsförsök kan hon inte hittas.
Lodjursjakten har startat i Norge. I måndags hade 15 djur fällts vilket utgör ca 10 % av den totala kvoten.