Naturskyddsföreningen anmäler vargjakt till EU
Naturskyddsföreningen har beslutat anmäla svenska staten till EU-kommissionen med anledning av lördagens vargjakt.
Naturskyddsföreningen har beslutat anmäla svenska staten till EU-kommissionen med anledning av lördagens vargjakt.
Den varg som påsköts vid två tillfällen i närheten av Edsbyn i Hälsingland är oskadd. Den kommer därför inte att avräknas från licensen.
Vargjakten har varit effektiv och i flera län är jakten avlyst.
Vargforskarna vid Skandulv har kommit med en slutligiltig rapport till Naturvårdsverket inför eventuell flyttning av varg från norra Sverige. Forskarna vill bland annat frakta vargarna med bil och behandla dem mot dvärgbandmask.
Jägareförbundet ska tillsammans med Jägarnas riksförbund arbeta för att underlätta vargutsättningar i Sverige i syfte att förbättra vargstammens genetik. Detta är ett av de krav regering ställt på förbunden för att de ska få medel ur Viltvårdsfonden.
Den 2 januari 2010 startade licensjakten på varg. Redan innan klockan slagit 11 hade ett antal vargar påskjutits.
Den 2 januari inleds licensjakt på varg i Sverige. Därefter vill vargforskarna vid Skandulv märka ett antal vargar i Sverige. Men eftersom det inte blir någon jakt inom Galvenreviret kan märkning ske tidigare i det området, skriver Svensk Jakt på sin hemsida.
Nästa år blir det tillåtet att jaga varg i några län, däribland Örebro. Totalt får 27 vargar skjutas varav tre i Örebro län. Besiktningsmän från flera län var på plats på Viltskadecenter för att lära sig hur man kontrollerar att vargjakten går rätt till.
Nu inför det nya året och den stundande vargjakten har Länsstyrelsen Värmland startat en blogg för att möta det stora intresset för rovdjursinformation.
Svenska rovdjursföreningen har startat ett antivargjaktsupprop på internet.Den 2 januari startar vargjakten i Sverige och tusentals jägare har registrerat sig för jakt. Svenska rovdjursföreningen anser att jakten på varg saknar vetenskaplig grund och strider mot EUs naturvårdslagstiftning.