Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Han har ägnat hela yrkeslivet åt rovdjur

    Under slutet av 1900-talet var flera av de stora rovdjuren utrotade eller näst intill i Sverige. Det var skottpengar på varg fram till 1965, då den fredades. Det dröjde nästan tjugo år innan den första kullen valpar föddes i Värmland. Tillsammans med ytterligare en invandrare österifrån är de basen till de vargar vi har idag.

  • Björnlarm i halländska skogar

    Björnen sover inte. Den rör på sig – i Simlångsdalen någonstans. – För bara någon vecka sedan konstaterade jag spillning från björn. Det var en säker observation, säger Bengt Kristiansson som är länsstyrelsens rovdjursspårare.

  • Björnar med ungar fälldes

    I dag avslutas björnjakten. Länsstyrelsen misstänker att elva björnhonor med ungar har fällts, trots att de är fredade enligt jaktlagen.

  • SD profilerar sig i vargfrågan

    Hot eller hotad? Vargfrågan kan bli en stridsfråga i Sverigedemokraterna. Samtidigt som frågan kan drivas för att vinna ett större stöd i norra Sverige.

  • Kräver nya regler för björnkött

    Regelverket för hantering av björnkött måste förenklas. Det skriver riksdagsledamoten Krister Hammarberg, (M), i en motion. - Det finns en risk att dagens regler leder till en svart handel av kött, säger Hammarberg.

  • Fler rivna får kan ge skyddsjakt på vargen

    Om de tre får som vargen dödat i Vare utanför Eneryda följs av fler rivningar kan det bli fråga om skyddsjakt på vargen. Det är Naturvårdsverket som tar ett sådant beslut. Men enligt Roland Kroon, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, är inte tre dödade får tillräckligt för jakt på vargen.

  • Vargen skapar rykten

    "Det är klart att vargen har släppts ut från Skånes Djurpark". Eller "Pälsen är alldeles för fin, det måste vara en hybrid". Den kringstrykande vargen i Skåne orsakar en rik ryktesflora.

  • Gråhund vargdödad i Västmanland

    En gråhund dödades av varg i Norra Västmanland på premiärdagen för älgjakten. Ägaren till hunden är välkänd i jägarkretsar - Jägarförbundets rovdjursansvarige i länet, Lars Skoog.

  • Naturligt för vargarna att vara oskygga

    Att en varg verkar orädd och stannar kvar vid ett möte med människan kan vara ett fullt naturligt beteende. – Om den ger sig i väg direkt har den inte kontroll på situationen, säger Daniel Hansson på länsstyrelsen i Gävleborg.

  • Forskning ska ge svar på frågor om vargskräck

    Rädsla för varg är intimt förknippad med ovilja att bidra med skattemedel till rovdjurets bevarande. Nu vill en forskargrupp med bland andra Anders Flykt på Högskolan i Gävle undersöka mekanismerna bakom rädslan och testa olika sätt att hantera den. Det finns planer på att låta försökspersoner testa en ”vargskrämma” som avger ett ljud som får vargen att fly.