Fem miljoner till rovdjursinformation
Naturvårdsverket har av regeringen fått fem miljoner kr till insatser för information om rovdjur och för att utvärdera informationssatsningen.
Naturvårdsverket har av regeringen fått fem miljoner kr till insatser för information om rovdjur och för att utvärdera informationssatsningen.
Boende i Svartberget såg en varg med sändare igår morse. Det kan vara samma rovdjur som länsstyrelsen i förra veckan försåg med en sändare utanför Bullmark.
Efter onsdagens nyhetsrapportering om illegal jakt på rovdjur och kopplingen till mc-relaterad brottslighet, har flera personer hört av sig till Brottsförebyggande rådet (Brå) och varit upprörda. De känner sig besvikna och uppfattar att Brå förmedlat en ensidig bild av problematiken kring rovdjur och illegal jakt. Därför vill Brå nu beskriva sitt projekt och dess syfte.
När lodjursjakten drog igång den 1 mars i Dalarna var kvoten på de lodjur man fick skjuta fylld redan efter ett par timmars jakt. Det blev till och med tre lodjur för många skjutna på "övertid" och jakten avbröts redan under förmiddagen. Nu har polisen misstankar om att ytterligare ett lodjur har fällts och då handlar det om illegal jakt.
Den varg som länsstyrelsen i Västerbotten placerade en radiosändare på i lördags, har flyttat sig tre mil norrut till Botsmark.
Nej, vargen har inte många vänner i trakterna runt Gillberga. I alla fall inte om man får döma efter majoriteten av deltagarna vid gårdagens rovdjursmöte i Broborgs Internetcafé. Där var den rådande åsikten att människor och stora rovdjur inte går ihop.
Att jaktbrott inte utreds ordentligt av polis och åklagare kan bero på att poliser i områden med mycket rovdjur känner av motståndet mot till exempel vargen. Det säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö, som har särskilt ansvar för jaktbrott.
Bilden av en vargflock som angriper en älg påstås vara tagen i Dorotea, men i verkligheten är det gamla bilder från en nationalpark i USA.
Vad har hänt valparna till "Bjursåsvargen" och hans partner? De har varken synts, hörts eller kunnat spåras efter nyår.
Alla Skandinaviens vargar härstammar från samma mamma. Vargforskaren Olof Liberg vill därför göra ett byte; årlig jakt på upp till 15 vargar ur den befintliga stammen mot att en ny individ får komma in i landet vart femte år. Nya gener behövs om vargens långsiktiga överlevnad ska tryggas.