Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Pojkar såg jagande vargar

    I lördags fick två pojkar i Älvdalen i Dalarna se en syn som de sent ska glömma: två vargar jagade ett par rådjur över isen. Rovdjursspåraren Karl-Arne Olander ryckte ut och kunde konstatera att det verkligen var vargspår.

  • Varg eller stor jämthund?

    Är det en varg eller en stor jämthund som håller till i Harmångers-trakten, mellan Hudiksvall och Sundsvall?

  • "Vargstammens storlek grovt underskattad"

    Det finns betydligt fler vargar i Sverige än vad forskarna tror. Det hävdar ledningen för Jägarnas Riksförbund som nu kräver krafttag av politiker och myndigheter för att stoppa rovdjurens framfart.

  • Spårarna på plats - men inte vargarna

    Efter helgens snö­oväder har vargspårarna i södra Hälsingland äntligen fått den spårsnö de länge längtat efter. Nu kan de förhoppningsvis bringa klarhet i vad det är för vargar som vid ett flertal tillfällen siktats i Edsbynstrakten. Men trots att ett två kvadratmil stort område söktes av på måndagen hittades inget annat än hund- och rävspår.

  • Varg siktad utanför Umeå

    En varg passerade på söndagen Fredrikshall i Rödåsel utanför Umeå. Ulf Persson och hans syster Åsa kunde följa vargen under cirka 30 sekunder medan den målmedvetet följde ett färskt älgspår. - En mäktig syn, berättar Ulf som sedan gick fram och mätte spåren.

  • Varg i Norrbotten har invandrat österifrån

    DNA-analys bekräftar att den varg som i december befann sig i Norrbotten är en invandrare från Finland/Ryssland. I torsdags märktes en varg i Jokkmokk. DNA-analys kommer att visa om det rör sig om samma individ. Siffran för antalet döda vargar 2006 är nu fastställd till 13. Det och mycket mer skriver vargforskningsprojektet SKANDULV i sitt senaste informationsbrev.

  • Äntligen kan vargarna spåras

    Tack vare den nya spårsnön kan inventeringen av vargar börja på allvar i Rättvik. Där har föryngringar konstaterats i samtliga fyra vargrevir.

  • Lyckad vargmärkning i Jokkmokk

    Vargen i Jokkmokk är nu märkt med GPS-sändare och står under uppsikt av länsstyrelsen. - Nu kan vi se hur den rör sig och hålla koll på om den åstadkommer ytterligare skador för rennäringen, säger fältchef Karina Lövgren. Nästa vecka tar Naturvårdsverket beslut om eventuell skyddsjakt.