Renbete i västra Medelpad skapar konflikter
I västra Medelpad finns Sveriges enda område med järv, varg, björn och lodjur utanför renbeteslandet. Dit har nu tre samebyar från norra Jämtland hänvisats för att låta sina renar beta under vintern.
I västra Medelpad finns Sveriges enda område med järv, varg, björn och lodjur utanför renbeteslandet. Dit har nu tre samebyar från norra Jämtland hänvisats för att låta sina renar beta under vintern.
Peter Bäck, jägare i Gopa i Dalarna, fick sin hamiltonstövare riven av en varg förra fredagen. Enligt vargspårare rör det sig om den tidigare uppmärksammade Bjursåsvargen.
En stor varghane dödades av ett tåg norr om Jörn på onsdagsförmiddagen. Det döda djuret fördes till polisstationen i Norsjö, dit det blev något av en folkvandring.
Mycket tyder på att en björn i Malungstrakten fortfarande håller sig uppe utan att ha gått i ide.
Inom fem år vill länsstyrelsen att en vargfamilj ska ha bosatt sig i Östergötland. Men förslaget möter motstånd. - Folk måste vänja sig, säger Thomas Modin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
Svenska Jägareförbundet ser konsekvenser för viltet med den varma vintern: Rådjuren gläds åt att lätt kunna hitta föda - men det gör fästingarna också! Skogsharen har redan hunnit bli vit och lever nu farligt för rovdjuren när den inte kan kamouflera sig i snön. Många flyttfåglar väntar med att flytta eftersom det fortfarande är varmt. Älgen behöver inte flytta till vinterbetesplatser och inventeringar av älg, lodjur och varg uteblir när det inte finns någon spårsnö.
Ett 60-tal lantbrukare diskuterade rovdjur på ett möte i Stjärnorps socken i måndags. Representanter från Länsstyrelsen och företrädare från Viltskadecentret i Grimsö medverkade.
Från djurparker rapporteras att björnarna inte går i ide, på grund av det varma vädret. När det gäller vilda björnar är det annorlunda.
Flera av rovdjuren för en tynande tillvaro i landet. Både järv och lodjur visar på minskning. Men Jämtland är ett undantag.
- Jägare lägger regelmässigt ut kött utefter skogsvägar för att göra vargar mindre skygga för människolukt. Syftet är att vargarna ska lockas till människoboningar och bli "besvärliga" så varghatet späds på och tillstånd måste ges för skyddsjakt på fler vargar. Det hävdar Göran Steen, ordförande för organisationen Folk för varg.