Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 486 av 8450 
 • Jägare vill ha svar på frågor om varg

  Jägarnas Riksförbund i södra Dalarna har skrivit ett brev till kommunalråden i Säter, Hedemora och Avesta. Anledningen till brevet är att jägarna vill veta vad de tre kommunerna tänker svara om Länsstyrelsen säger att det är lämpligt att plantera in varg och vargvalpar i södra länsdelen.

 • Lodjuret tog katten utanför köksfönstret

  Vi hörde katten skrika och när jag öppnade låg ett lodjur över katten och bet den. Trots att jag petade på lodjuret med en piasavakvast släppte den inte katten.

 • Så beter du dig på vargpasset

  En genomgång av fjolårets vargjakt visar att ett stort antal av de påskjutna vargarna upptäckte jägarna innan skott avlossades. Det medför ofta att skottlägena försämras markant. Detta bör kunna undvikas med en bra disciplin på passet.

 • EU kritiserar svensk vargjakt

  Regeringen bör inte tillåta licens­jakt på varg i januari innan EU-kommissionen fått svar på sina kritiska frågor. Det anser miljökommissionären Janez Potocnik, som hotar med åtgärder om regeringen inte lyssnar.

 • Rävskabb slår hårt mot lodjuren

  Rävskabb har slagit hårt mot Östergötlands lodjur. Tidigare såg populationen ut att öka, men ökningen verkar nu ha stannat av enligt rovdjurinventerare.

 • Vargrevir med viktiga gener i Värmland

  I Sverige är nu 20 vargföryngringar helt säkerställda och det finns tre ytterligare revir med sannolik föryngring. Den senast säkerställda föryngringen finns i Värmland och anses vara så kallat genetiskt viktigt, rapporterar Skandulv.

 • Bojkott av både vargjakt och rovdjursinventering

  Jägarnas Riksförbund i Dalarna har bestämt sig för att bojkotta vinterns vargjakt och också rovdjursinventeringen och kräver samtidigt bättre inventeringsmetoder när det gäller varg och lo.

 • 71 döda vargar år 2010

  Enligt SKANDULV har totalt 71 kända vargar dött under år 2010. Antal föryngringar är ej helt fastställda men man vet att det åtminstone fötts 23 valpkullar i Skandinavien i år.

 • Andreas Carlgren: Vargdebatten skymmer en bred nationell enighet

  Den högljudda vargdebatten skymmer en växande enighet. Olika intressen - jägare, naturvårdare, landsbygdsbefolkningen, stadsbor - och en majoritet av svenska folket vill ha friska och livskraftiga vargar i svenska skogar. En riksdagsmajoritet på mer än fyra femtedelar står bakom beslutet om licensjakt. Det skriver Andreas Carlgren, miljöminister (C).