Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 472 av 8450 
 • Åtta bekräftade vargkullar födda

  De flesta djur inventeras under vintern då det finns spårsnö. De vargkullar som föddes i somras kommer därför att rapporteras in under vinterns gång fram till mars. Hittills har 8 stycken kullar bekräftats.

 • 50 hittade döda vargar i år

  Hittills i år har det skandinaviska vargforskningsprojektet SKANDULV registrerat 50 stycken döda vargar, varav 9 i Norge. Förra året var det 71. Dödsorsakerna har varit varierade.

 • Lodjuren ökar i Stockholms län

  Lodjuren blir fler och fler i Stockholms län. Länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Andreas Zetterberg, räknar med att det finns omkring 50 lodjur i länet i dag.

 • Planer tas fram för att bevara rovdjur

  Regeringen uppmanar Naturvårdsverket att senast den 15 januari 2013 ta fram planer för att nå livskraftiga bestånd av järv, lodjur, björn och kungsörn, samtidigt som skadorna begränsas.

 • Skyddsjakten slut i centrala Malung

  Det blir ingen förlängning av skyddsjakt på varg i centrala Malung. Det beslutade Länstyrelsen Dalarna på torsdagen.

 • Beslut om GPS-positioner för flyttade vargar

  Naturvårdverket har fattat beslut om hur GPS-positionerna ska hanteras efter flytten av den genetiskt viktiga vargtiken från Idre och den hanne som slagit följe med henne. Positioner utgör ett underlag för Naturvårdsverkets arbete med regeringsuppdraget att genetiskt förstärka den svenska vargstammen.

 • Obama stryker varg från rödlistan

  I går deklarerade president Obamas regeringsstab att det nu finns över 4 000 vargar i delstaterna Michigan, Minnesota och Wisconsin. Efter fyra decenniers arbete och tiotals miljoner dollar vill nu den amerikanska regeringen dra sig ur bevarandearbetet för varg. Regeringen lägger nu ansvaret på delstaterna och vargarna själva att klara den fortsatta överlevnaden. Vargen som art tas därmed bort från den amerikanska rödlistan över utrotningshotade arter.

 • Jakt på 157 lodjur i Norge

  Nästa år får norska jägare fälla totalt 157 lodjur enligt ett beslut från Rovviltnemndene. Det är 20 fler än i år.

 • "Vargen" var en hund

  "Vargen" var en hund. – Vi är tämligen säkra på att det var den här hunden som flickan såg, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

 • Vargnej kostar Jägareförbundet 900 000 kronor

  Jägareförbundets allmänna uppdrag minskar nästa år med 900 000 kronor, till 49,6 miljoner kronor. Håkan Weberyd, avgående generalsekreterare för Jägareförbundet, förklarar varför.