Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 284 av 8450 
 • Mål för antalet rovdjur i Gävleborgs län

  Torsdagen den 27 november beslutade Gävleborgs viltförvaltningsdelegation att målet för rovdjursförvaltningen i länet ska vara cirka 360 björnar, 88 lodjur och 30 vargar.

 • 12 vargföryngringar är målet för Värmland

  Viltförvaltningsdelegationen har idag tagit de beslut som krävs för att Länsstyrelsen ska kunna ta beslut om licensjakt på varg. Delegationen beslutade att ett nytt förvaltningsmål för varg i Värmland är 12 föryngringar och målet ska uppnås stegvis under två till tre år. Vidare beslutade delegationen om övergripande riktlinjer för licensjakt.

 • Björnarna lägger sig trots varm höst

  Förra helgen blev en 21-årig jägare skadad efter närkontakt med en björn i Hammerdalstrakten. Många undrar nu om den varma hösten gör att björnarnas beteende med att gå i ide har rubbats.

 • Lodjursstammen minskar igen

  För andra året i rad presenterar Sverige och Norge gemensamt en översikt över lodjurstammen i Skandinavien. Den senaste inventeringen från vintern 2013/14 tyder på en ytterligare nedgång av lodjursstammen. Populationsberäkningar utifrån inventeringsresultaten visar att det fanns cirka 840 lodjur i Sverige och 1195 lodjur i Skandinavien.

 • Djurparken: Lodjuret tillhör oss

  Det halvtama lodjur som rört sig i Lycksele de senaste veckorna tillhör Lycksele djurpark. Det bekräftar nu Irene Sjögren, VD. – Mest troligt är hon på väg tillbaka till oss, säger hon.

 • Kammarrätten fastslår: Beslutet om vargjakt var olagligt

  Naturvårdsverket tog till en åtgärd som skulle leda en minskad inavelsgrad hos den skandinaviska vargstammen. Men myndighetens beslut om licensjakt på 16 vargar förra vintern var olagligt. Det slår Kammarrätten fast i en dom.

 • Ung jägare skadad när björnhona gick till attack

  En 21-årig jägare attackerades av en björnhona när han och hans sällskap på lördagsförmiddagen jagade älg nära byn Gåxsjö, strax nordväst om Hammerdal i Jämtland. Mannen skadades, men hade enligt en kamrat tur: ”Han har klarat sig bra.”

 • Så skyddas jakthundar mot varg

  Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt vilka metoder som verkligen skyddar jakthundar mot att bli angripna av varg. Det handlar om rapportkedjor och skyddsvästar bland annat.

 • Rätt varg skjuten

  Analysen av den varg som sköts är klar. Och allt tyder på att det var samma varg som legat bakom de tio vargangreppen mellan norra Skåne och Kronoberg.