Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 343 av 8450 
 • Omsättningen av vuxna individer i vargpar

  Cyril Milleret presenterar och försvarar sin avhandling ”Spatial ecology of wolves in Scandinavia - from spatio-temporal dynamics of wolf pairs to wolf population dynamics” den 2 december. Avhandlingen undersöker vilka faktorer som påverkar omsättningen av vuxna individer bland revirhävdande vargpar. Här nedan kan du läsa en sammanfattning från Skandulvs nyhetsbrev.

 • Björnar både att skåda och jaga

  Marco Hassoldt kom till Sverige med drömmen om att leva på flugfiske. Framtiden blev dock en annan. Idag är traktens björnar företagets största turismmagnet och lockar hundratals utländska gäster till Hälsingland. Rätt hanterat är björnen inte bara en resurs att titta på, utan även basen för en hållbar jaktturism.

 • Ännu oklart var vargarna kommer ifrån

  Länsstyrelsen har nu fått resultatet från dna-analyser som gjorts på urin från varg som rör sig i Nordmalingstrakten. Tyvärr så gav det inget så vi vet fortfarande inte vilka individer det är, säger Linda Backlund, naturvårdshandläggare.

 • Skoterförbud i fjällen efter vargsikte

  En del av Vilhelmina norra sameby har beslutat att stanna kvar med sin renhjord i fjällen efter vargspaningen i Nordmaling. Det innebär också att ett skoterförbud råder i Kittelfjällsområdet.

 • Förvaltningsrätten säger ja till vargjakt

  Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit alla överklaganden som inkommit om vinterns vargjakt. Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på totalt 24 vargar i fyra län, däribland Värmland, står därmed fast.

 • Skyddsjakt på tre vargar inom Idre Sameby

  De vargar som under en tid angripit ren inom Idre Sameby ska fällas vid skyddsjakt. På grund av problembilden och risken för framtida skada har Länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt på varg.

 • Råttgift i norska vargar undersöks

  Veterinärer i Norge ska undersöka hur vanligt det är att vargarna får i sig råttgift. Även andra rovdjur ska undersökas. Sammanlagt ska det tas in leverprover från 300 rovdjur.

 • Rovdjursskador på får minskar i Norge

  Antalet får som tas av rovdjur i Norge är det lägsta sedan millennieskiftet. När det gäller skador orsakade av varg redovisas den lägsta siffran sedan 2011.

 • Nytt vargrevir i Västerbotten

  Ett vargpar har etablerat ett revir i Västerbottens sydöstra hörn. En hane och en hona har spårats på en hittills begränsat yta i området mellan Norrfors, Nyåker och Klöse i Nordmalings kommun. Att det förekommer varg i området upptäcktes i samband med ett vargangrepp på en jakthund den 7 november. Länsstyrelsens spårningar har nu visat att det rör sig om två vargar som går tillsammans.