Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 306 av 8450 
 • Renägare om skyddsjakt på järv

  Fyra järvar ska få skjutas genom skyddsjakt inom de marker Tåssåsens sameby nyttjar för renbete. Det är för få, anser renägare. Detta rapporterar SR.

 • Motioner om rovdjur

  När den allmänna motionstiden i riksdagen avslutades i november hade 2.938 motioner lämnats in. Endast en handfull motioner handlar rovdjur, främst varg. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Olika sätt att skydda tamdjur

  Ska rovdjur som hotar boskap stoppas med skyddsjakt eller med bättre stängsel? Det är en fråga som väcker starka känslor. Forskning & Framsteg har djupdykt i de få studier som finns – och besökt en gård där hagen vaktas av lamadjur.

 • Nya spår efter vargar i Östergötland

  Nya spår har nu hittats efter de vargpar som bildat revir norr om Roxen. Senast den 19 december hittades spår av vargar 3,5 kilometer sydost om sjön Långbogen. Detta rapporterar SVT.

 • Fyra järvar får skjutas i Jämtland

  Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på fyra järvar inom Tåssåsens samebys marker. Samebyn hade ansökt på jakt på 12 järvar. Detta rapporterar SVT.

 • Ny rapport om rovdjurens effekt på andra arter

  De stora rovdjurens effekter på andra arter är ett ämnesområde där många frågor, uppfattningar och stort intresse finns, bland annat inom viltförvaltningen, naturvården och de areella näringarna. Viltforskare på Grimsö forskningsstation (SLU) har därför på Naturvårdsverkets uppdrag gjort en kunskapssammanställning på svenska om dessa effekter.

 • Klartecken för första jakten i vargzonen

  Den norska regeringen ändrade på måndagen beslutet om licensjakt på varg från nyår. Regeringen ger klartecken för den första jakten hittills inne i vargzonen – men bara en flock får skjutas. Detta rapporterar SVT.

 • Jägareförbundet i debatt i Aktuellt

  Svenska Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen deltar i en debatt i kvällens sändning av SVT Aktuellt. Där finns även representanter för Naturvårdsverket och ämnet är den stoppade vargjakten. För två veckor sedan tackade de nej till att delta i en annan debatt bland annat på grund av programmets upplägg. Detta rapporterar Svensk Jakt.

 • Skyddsjakt kan vara på gång för varg i Arjeplog

  Maskaure sameby i Arjeplogs kommun ansöker nu om skyddsjakt på en misstänkt varg igen. Enligt Maskaure har det nyligen upptäckts vargrivna renar bara ett par kilometer från samebyns gräns i Västerbotten. Detta rapporterar SR.

 • Norska regeringen: ”Vargstammen inte hotad”

  Enligt det norska Miljödepartementet är vargstammen i Norge inte alls hotad, trots att den bara är en tredjedel så stor som den svenska. Detta rapporterar SVT som har intervjuat statssekreteraren på Miljödepartementet.