Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 231 av 8450 
  • Är DNA framtidens inventeringsmetodik?

    Sedan 2017 har forskare arbetat med att använda data från DNA-insamling och rapporterade döda rovdjur för att beräkna antal och utbredning av björn, järv och varg. Projektet har finansierats av Naturvårdsverket tillsammans med Miljødirektoratet i Norge.

  • Vargens utbredning engagerande på LRFs stämma

    Konsekvenser av vargens utbredning och rovdjursavvisande stängsel var de motioner som skapade mest engagemang på LRF Östergötlands stämma, när de 15 motionerna avhandlades. Om detta skriver LRF.

  • Förtydligande om lodjursjakt

    Det går trögt med lodjursjakten i Västerbotten och en orsak kan vara missuppfattningar om reglerna kring användningen av motorfordon. Länsstyrelsen klargör här vad som gäller.

  • Älgar stressas av klimat och varg

    Forskare från SLU har undersökt älgars produktion av hormonet kortisol som utsöndras vid stress. De har funnit att älgar som levt i områden med hög genomsnittstemperatur hade högre kortisolhalt än älgar från svalare trakter. Dessutom ökade kortisolhalten hos älgar som levt nära ett bebott vargrevir, vilket tyder på att älgarna upplevde en förhöjd predationsrisk som ett stressmoment. Om detta skriver Svenska Jägareförbundet.

  • Familj filmade varg

    Familjen Olsson satt och åt frukost när de plötsligt såg en varg. Storebror Sebastian hann filma vargen som precis började jaga rådjur. Om detta skriver SVT.

  • Eventuell varg i Skåne

    Länsstyrelsen i Skåne har fått in flera observationer av ett varglikt djur. Länsstyrelsen bedömer utifrån foton att det är troligt att det rör sig om en varg. Om detta skriver Skånska Dagbladet.

  • Länsöverskridande möte om rovdjur

    Ett länsöverskridande möte med Södermanland, Östergötland och Örebro län om rutiner kring rovdjursförvaltningen har hållits. På mötet deltog representanter från länsstyrelserna, LRF och producentföreningar för nöt och får. Bakgrunden till mötet är att näringarna upplever skillnader i länsstyrelsernas hantering av rovdjursärenden.

  • Ny studie om samband kring illegal jakt

    SKANDULV har publicerat en artikel om samband kring illegal vargjakt. Studien fann att under en period på 17 år (2000-2017) dog eller försvann totalt 444 kända revirmarkerande vargar. Av dess var 103 legalt dödade, 8 döda av trafik, 23 döda av naturliga orsaker, 20 illegalt dödade och 189 var försvunna. Andelen dödsfall orsakade av naturliga orsaker och trafik ökade inte under studieperioden, men det gjorde däremot dödligheten från både legal jakt och försvunna vargar. En utvärdering av anledningarna till den ökade andelen försvunna vargar tyder på att illegal jakt är en bidragande orsak. Frekvensen av försvinnanden ökade med vargpopulationens storlek, men minskade med ökad omfattning av den legala jakten. Den svenska delen av vargpopulationen befinner sig nu nära den lägsta nivå som EU:s habitatdirektiv kräver för att den skall bibehålla gynnsam bevarandestatus. Detta i sin tur begränsar möjligheterna att förvalta vargpopulationen genom legal jakt.

  • Illegal vargjakt orsakar stagnation i stammen

    Den svenska vargpopulationen har minskat under de senaste åren. En stor andel av revirmarkerande eller DNA-identifierade vargar har försvunnit utan förklarlig anledning. I en kritisk utvärdering av möjliga orsaker till dessa försvinnanden och en kompletterande analys av sändarförsedda individer har SLU funnit att de flesta av dessa försvinnanden har orsakats av illegal jakt. Sammantaget har detta har resulterat i att den svenska delen av vargpopulationen nu befinner sig nära den lägsta nivå som EU:s habitatdirektiv kräver för att den skall bibehålla en s k gynnsam bevarandestatus. Detta i sin tur begränsar möjligheterna att förvalta populationen genom olika typer av riktad jakt. Om detta skriver SLU i Fakta Skog och ett pressmeddelande.

  • Genomförd skyddsjakt i Ovanåker

    Skyddsjakten på den varg i Ovanåker som Länsstyrelsen Gävleborg beviljat skyddsjakt på förra veckan är avslutad. Detta rapporterar SR.