Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 144 av 8450 
 • Rekordmycket björnspillning insamlad

  Årets inventering av björnspillning i Norrbottens län har slagit rekord. Runt 1 800 prover har hittills samlats in av frivilliga. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

 • Inga stora förändringar av järvstammen

  Resultatet av 2021 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är ungefär på samma nivå som 2020. Populationen ligger fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer. Det skriver Naturvårdsverket.

 • 320 lodjur ska fällas i Finland i stamvårdande syfte

  För att stabilisera lodjursstammens nivå och upprätthålla lodjurens människoskyggheten har Finlands viltcentral beviljat dispenser för jakt i stamvårdande syfte. Stammen uppskattas har ökat med över 100 individer sedan föregående år. Totalt 320 djur ska fällas. Om detta skriver Svensk Jakt.

 • Skyddsjakt på varg kring Korskrogen i Ljusdals kommun

  Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen i Ljusdals kommun. Boenden vittnar om att vargen söker sig till gårdsplaner, gårdar och närliggande samhällen samt att ett flertal katter saknas i området. Det skriver SVT.

 • Följ med på varginventering i Sjundareviret

  Mellan den 1 oktober och 31 mars inventerar Länsstyrelsen varg i Sjundareviret. SVT fick hänga med vilthandläggaren Mikael Fransson och hunden Tesla när de letade efter spår från varg och satte upp kameror i området.

 • Ingen förlängning av vargjakten i Uppsala län

  Länsstyrelsen avser inte att ytterligare förlänga skyddsjakten efter en varg i Siggeforareviret i nuläget. Den tredje september i år beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt efter en varg i Siggeforareviret, en skyddsjakt som sedan förlängdes till den 15 oktober. Det skriver Länsstyrelsen i Uppsala län.

 • Björnar kvar på tilldelningen när jakten avslutades

  Årets licensjakt på björn är avslutad i hela landet. I Jämtlands län sköts bara 167 av de tilldelade 200 björnarna. I övriga landet fylldes tilldelningarna. Totalt skulle 502 björnar fällas. Detta skriver Svensk Jakt.

 • Vargparet i Skåne kan ha fått valpar

  I vintras fick Skåne sitt första vargrevir i modern tid då en hane och en hona beslutade att slå sig ner på Linderödsåsen. Sedan dess har det varit oklart om de fått några valpar eller inte. Men på tisdagskvällen filmade jägaren Magnus Hellström vad som ser ut att vara åtta vargar på Linderödsåsen. Om detta skriver SVT.

 • Björn skjuten i självförsvar

  En björn sköts under måndagen i samband med älgjakt i Bergs kommun i Jämtland. Björnen sköts enligt polisen i självförsvar. Det skriver Svensk Jakt.