Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 421 av 8450 
 • Sannolikt ingen vargjakt i vinter

  Det blir sannolikt inte någon licensjakt på varg i vinter, trots att Naturvårdsverket har beslutat att 30 vargar får skjutas i tre län. Det säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

 • Beslut om jakt på varg i de vargtätaste länen

  Naturvårdsverket har beslutat om jakt på varg i Värmlands, Örebro och Dalarnas län. Syftet är att minska koncentrationen av varg i de län där det finns många vargrevir och på så sätt begränsa negativa konsekvenser från rovdjur för tamdjursägare och näringar. Beslutet gäller 30 vargar och jakten börjar den 1 februari 2014.

 • Vargjakt - men inte i Gävleborg

  Inom de närmsta dagarna kommer Naturvårdsverket att besluta om det kommer att bli vargjakt redan nu i vinter. Men oavsett vad Naturvårdsverket beslutar kommer det med största sannolikhet inte att bli jakt på varg i Gävleborgs län.

 • Honor som vill undvika hanar

  De björnar som söker sig nära bebyggelsen och som ibland kallas problembjörnar gör det inte i första hand för att komma över mat. – De väljer närheten till människor hellre än att riskera att råka ut för en stor aggressiv hanbjörn, förklarade Marcus Elfström på det stora björnsymposiet på Grönklitt i onsdags.

 • Länsstyrelsen i Gävleborgs län ger tillstånd till skyddsjakt

  Bakgrunden till beslutet är tre vargangrepp på jakthundar i fd Haveröreviret, som delas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län. Länsstyrelsen avslog den 15 november en ansökan om skyddsjakt på varg i samma område, efter att två hundar angripits. Sedan dess har ett tredje angrepp ägt rum.

 • Referensvärden för rovdjur – naturens varningslampa

  Naturvårdsverket har bestämt referensvärden för björn, varg, järv och lodjur på nationell nivå inom de intervall som riksdagen bestämt. Referensvärdet anger det lägsta antal för rovdjuren i Sverige. Referensvärdet får inte understigas och det behövs en marginal till referensvärdet. Annars är möjligheten att förvalta stammarna med populationsreglerande åtgärder till exempel jakt, ytterst begränsade.

 • Ny rovdjurspolitik kan föra frågan framåt

  Naturvårdsverket gör bedömningen att riksdagsbeslutet om en ny rovdjurs-förvaltning ger förutsättningar för att skapa ökad stabilitet i rovdjursfrågorna eftersom fokus är att rovdjur och människor ska kunna existera sida vid sida.