Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 471 av 8450 
 • Björnrivne Johnny Smedberg nekas skadestånd

  Johnny Smedberg blev riven av en björn den 26 mars i år, då han arbetade med röjning i skogen. För detta ansökte han hos länsstyrelsen om skadestånd på 300 000 kronor. Länsstyrelsen ersätter honom med 9 000 kronor för utlägg som han gjort. Men för att få ersättning för inkomstbortfall måste han bevisa sina förluster med bland annat läkarintyg. Länsstyrelsens avslag går inte heller att överklaga.

 • Jägarna kräver varg- utredning

  Svenska jägareförbundet kräver att regeringen ska utvärdera vargstammens effekter. Riksdagen beslutade 2001 att det skulle finnas 20 föryngringar av varg i Sverige. När etappmålet var uppnått skulle en grundlig utvärdering göras.

 • Vill veta vad Dalfolket tycker om rovdjur

  Det handlar om björn, varg, lo och järv, och vad Dalfolket tycker i rovdjursfrågan. Idag har moderaterna haft temadag på ämnet rovdjur och tanken är att man ska få in synpunkter från de människor som berörs.

 • Klart besked från miljöministern

  Miljöminister Andreas Carlgren (c) gav ett tydligt besked i fredags: Det blir ingen licensjakt på varg i vinter. I stället ska regeringen bjuda in jägarorganisationerna, LRF, Samernas riksförbund och Fäbodbrukarföreningen till en diskussion.

 • Kritik mot Sametinget

  Det saknas nio miljoner kronor i rovdjursersättning till landets samebyar. Laevas sameby, som har fem järvföryngringar, är kritisk till Sametingets hantering av pengarna

 • Inte bara Olle kan råka på björn

  Just så här års är faran för att råka ut för en irriterad björn som störst. – Risken att stöta på en björn är mycket större i dag än för 15–20 år sedan, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägarförbundet.