Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

 917 av 8450 
 • Länsstyrelsen Gävleborg ansluten till rovobs.se

  För att allmänheten ska kunna dela med sig av sina observationer av de stora rovdjuren väljer nu länsstyrelsen Gävleborg att ansluta sig till sidan Rovobs.se. På denna sida kan vem som helst rapportera in att de sett ett eller flera rovdjur, och på en översiktskarta kan man enkelt se alla observationer i länet.

 • Urax har skydd mot varg

  Taggad till tusen med stålragg på ryggen ger sig wachtelhanen Söndrabys Urax numera ut på jakt. Husse Lars-Åke Hagström är nämligen en av de hundra jägare som under året testat Protector Hundskydds vargväst med vassa piggar på sin hund. Och i dag kan han inte tänka sig jaga utan!

 • Jägare misstänkta för illegal rovdjursjakt

  Tre personer är misstänkta för grovt jaktbrott och illegal rovdjursjakt. Det var i onsdags som naturbevakaren, Jarl Henrixon, stötte på jägare i skogen i trakterna mellan Gumhöjden och Filipstad. "Jag blev hotad av en av personerna", säger Jarl Henrixon till Värmlandsnytt. Själv misstänker han att jägarna var ute på illegal jakt.

 • Skyddsjakten avslutad i Sörsjön

  Skyddsjakten på en varg i det så kallade Fulufjällsreviret avslutades på måndag eftermiddag. Den ansvarige jaktledaren meddelande då Länsstyrelsen Dalarna att en varg hade skjutits och att jakten därmed var avslutad.

 • Minskat rovdjurstryck i renskötselområdet

  Naturvårdsverket bedömer att det samlade rovdjurstrycket på rennäringen behöver minska utöver den skyddsjakt och jakt som bedrivits på björn och lodjur i flera år. Ett första lämpligt tillfälle är mars 2010 under den kommande licensjakten på lodjur och ett andra tillfälle är björnjakten nästa höst.

 • Licensjakt på 27 vargar 2010

  Naturvårdsverket har beslutat att 27 vargar får fällas i licensjakt under perioden 2 januari – 15 februari. Det motsvarar drygt 10 procent av vargstammen.

 • Bullmarksvargen är tillbaka

  Den beryktade Bullmarksvargen är tillbaka i Västerbotten. Nu blir den en del av länsstyrelsens informationsarbete.

 • Ingen skyddsjakt på varg i Skåne

  Naturvårdsverket har bestämt att det inte blir någon skyddsjakt på varg i Skåne. Lantbrukarnas riksförbund i Skåne och organisationen Fårintressenter hade ansökt om skyddsjakten efter att flera får och lamm blivit rivna av den varg som rörde sig i norra Skåne för några veckor sedan.

 • Skogsmaskinförare blev angripen av hund

  Det var en hund som angrep och bet en skogsmaskinförare i finska Österbotten förra veckan. Inte en varg som den finländska polisen först trodde.