Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Elva vargar sprang utanför Daniels köksfönster

    Lagom till morgonkaffet på lördagsmorgonen upptäckte Daniel Engströms familj att det sprang en hel flock vargar på åkern utanför köksfönstret. Han räknade och fick det till elva stycken, något som för familjen var både läskigt och spännande på samma gång. – Bara att se spår av varg hade varit nog så häftigt men det här känns helt unikt, säger han. SVT har flera gånger tidigare rapporterat om vargar i Heby kommun, där småorten Huddunge är belägen och där Daniel Engström med familj är bosatta. Men att se varg utanför fönstret var för familjen något helt annat. – Vi har ju hört att det ska finnas varg i traken men det blir lätt lite abstrakt – men nu när vi sett dem såhär nära råder det inget tvivel om vargarna, säger han. Länsstyrelsen: ”inte jättevanligt att man ser vargar såhär” Enligt Länsstyrelsens vilthandläggare Sebastian Olofsson kan en förklaring till de många vargarna vara att området förutom sin bebyggelse även består av ett stort antal åkrar – dit vargarna naturligt söker sig för att exempelvis jaga. Detta skriver SVT Nyheter Uppsala.

  • Hunden Herbert tränar nosen för att leta varg

    I framtiden kommer det bli allt vanligare med vargattacker i Blekinge. Nu utbildas spårhunden Herbert för att bli länsstyrelsens egen utredare. Än har ingen vargstam etablerat sig i Blekinge. Men det betyder inte att länet är skonat från vargangrepp. Och fler lär det bli, när vargarna börjar röra sig söderut i Sverige. – Vi har mest vandringsvargar i södra Sverige, det är många gånger de som står för tamdjursangreppen, säger Stellan Sjögren, besiktningsman vid misstänkt rovdjursangrepp vid länsstyrelsen i Blekinge. Det skriver SVT Nyheter Blekinge.

  • Länsstyrelserna får möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur

    Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt på lodjur till alla län utom till Gotlands län. Resultaten från årets inventering visar att det finns omkring 1450 lodjur i Sverige. Populationen ligger med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Inventeringen visar också att alla rovdjursförvaltningsområden har uppnått sina miniminivåer. – Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Detta skriver naturvårdsverket.se.

  • Vargjakten i gränsreviren stoppas: "Känns som en parodi"

    Förvaltningsrätten stoppar licensjakten på varg i de tre gränsreviren mot Norge, vilket betyder att totalt 21 vargar får skjutas istället för 30. I Vismenreviret, som delas med Örebro, och de tre helvärmländska reviren avslås överklagandena och vargjakten får genomföras som planerat. "Det känns som en parodi att det återigen blir juridiska tolkningar och tvister om när man ska genomföra jakten efter varg", säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet i Värmland. "Vi tycker naturligtvis att det är jättebra att de tagit det här beslutet", säger Magnus Orrebrandt, ordförande för svenska rovdjursföreningen, en av de som överklagat länsstyrelsens beslut. Det skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Första järvarna skjutna i ovanlig licensjakt – jägare: "Gick snabbt"

    De första järvarna har nu skjutits i licensakten som drog igång i Jämtlands län i måndags. Jakten är redan avlyst i jaktområde 3, i Bräcke kommun, där fyra järvar har fällts. En jägare P4 Jämtland pratat med säger: "Det gick snabbt, det finns gott om järv, jag har sett spår i många år och det har ökat." Det är andra gången licensjakt på järv genomförs i länet, förra gången var 2019. Totalt får det skjutas 20 järvar och jakten är tillåten året ut. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Stor lättnad i Idre sameby efter att eftersökta vargen har skjutits

    Under helgen sköts en varg i Idre sameby efter att ha dödat renar och andra djur i flera månader. En lättad Mikael Andersson, som är rovdjursansvarig, berättar hur vargen även skingrat hjorden över stora områden och orsakat psykisk press för renägare. "Det gäller för vår del att skydda vår egendom, vi gör bara vårt jobb" säger Mikael Andersson. Detta skriver Sveriges Radio P4 Dalarna.

  • Ny EU-lag kan underlätta för skyddsjakt på rovdjur

    Det kan bli lättare att besluta om skyddsjakt på stora rovjur som järv och björn, om Europaparlamentet får som de vill. Där föreslås en ny lag som gör att klassningen på stora rovdjur kan ändras, från strikt skyddade till förvaltningsbara, om en djurart uppnår så kallad gynnsam bevarandestatus. Nu är det upp till EU-kommissionen att besluta om de vill påbörja arbetet med den nya lagen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Västerbotten.

  • Kritik när Sverige vill sänka skyddet för vargen i Europa

    Regeringspartierna, tillsammans med SD, C och S röstade under torsdagen för att försvaga det internationella skyddet för varg, i EU-parlamentet. Nu reagerar forskare, som menar att Sveriges agerande är del av ett mönster. Den svenska vargen är fridlyst enligt artskyddsförordningen. Den är rödlistad och bedöms vara starkt hotad – antalet är så få att inaveln är stark, enligt SLU Artdatabanken. Men Sverige tillåter licensjakt på varg, vilket tidigare kritiserats av EU-kommissionen eftersom vargen är strikt skyddad enligt EU-lag. Det skriver Dagens Nyheter.

  • Två hundar attackerades av lodjur

    Under förmiddagen attackerades två hundar av ett lodjur på en gård utanför Vaggeryd, det berättar skillingaryd.nu. En av hundarna blev lindrigt skadad och fick uppsöka veterinär. Enligt rovdjurshandläggare Linda Andersson är det väldigt ovanligt att ett lodjur attackerar hundar på det här viset och man ska nu försöka spåra lodjuret för att se om det är sjukt eller skadat. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

  • Naturvårdsverket om jaktkrav i syd: Vargen är ojämnt fördelad i landet

    Jägarnas riksförbund i södra Sverige kräver nu licensjakt på varg även där. Naturvårdsverket ger länsstyrelserna den makten efter varginventeringen, något som inte kommer ske förrän tidigast nästa år. Men i grund och botten finns ett problem, där mellersta Sverige har betydligt fler vargar än södra. "Enligt den senaste inventeringen har vi 460 vargar i Sverige. Då är 400 av dem i mellersta",säger Carl-Johan Lindström, chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det skriver Sveriges Radio P4 Kronoberg.