Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Experten: Det ska du tänka på när hunden följer med på jakten

    Det råder oro ute i de skaraborgska skogarna, där jägare inte vågar släppa hunden vid jakt på grund av oro för en vargar i området. Men finns det något man kan göra när man tar med sig hunden på jakt för att undvika en attack? Jens Frank, föreståndare och forskare vid SLU Viltskadecenter, delar med sig av sina bästa råd. Det skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

  • Vargen i Kronoberg är skjuten – snön hjälpte jägarna att spåra upp den

    Vargen som fällt flera får vid länsgränsen i sydvästra Kronoberg är nu skjuten. Det meddelade Länsstyrelsen på tisdagseftermiddagen. Vargen ifråga kommer från Sjundareviret, ett område söder om Stockholm. Den har sedan sommaren angripit flera får och andra tamboskap vid länsgränsen där södra Kronoberg, norra Skåne och Halland möts. Därför beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt den 7 november. Drygt två veckor senare fick jägarna tag på vargen vid Äsphult i Ljungby kommun. Detta skriver SVT Nyheter Småland.

  • Fjärde vargattacken på får inom reviret Linderödsåsen

    Länsstyrelsen Skåne har under fredagen konstaterat ett nytt vargangrepp på får i Hörby kommun. Två får dödades och två får fick avlivas på grund av sina skador, ytterligare ett skadades. Detta inträffade i Hörby kommun under torsdagskvällen, inte långt från den plats där fem får dödades förra helgen. Det här är det fjärde angreppet inom reviret Linderödsåsen, vilket gör att det kan bli aktuellt med skyddsjakt i området beroende på vilken varg det handlar om. DNA-prover är inskickade och när svaren kommer tas beslut. Detta skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad

  • Naturvårdsverket beviljar licensjakt på järv i Jämtlands län

    Antalet järvar i Sverige anses nu vara stabilt och för att skydda renskötseln godkänner nu Naturvårdsverket att 20 järvar i Jämtlands län ska få skjutas. En järv kan både döda en ren och störa renhjordarna så att rengrupper till exempel skingras och blandas ihop med varandra. Licensjakt inom bestämda områden Järvarna får inte skjutas var som helst utan inom bestämda områden inom länet. Fem samebyar berörs av beslutet som rör både åretruntmarker och vinterbetesmarker. Det skriver SVT Nyheter Jämtland.

  • Utpekad hanvarg får skjutas – undvek skyddsjägare med en hårsmån

    Ännu ett misstänkt vargangrepp har inträffat under helgen i Markaryds kommun och det innebär att skyddsjakten som länsstyrelsen tidigare beslutat om på den hanvarg som sedan i somras dödat flera tamdjur i sydvästra Kronoberg, nu har aktiverats. Redan under söndagen var jägare ute då nära att fälla vargen, berättar Magnus Lundmark på länsstyrelsen. "Vi hade nog nästan förväntat ett annat utfall, men det är ju jakt", säger han. Detta skriver Sveriges Radio P4 Kronoberg.

  • Jättebjörnen Micke måste flytta när rovdjursparken stänger

    I Orsa rovdjursparks utställningshallar finns Micke och 200-300 andra uppstoppade djur och skelettdelar. Liksom alla levande djur i parken, ska även de uppstoppade omplaceras, vilket inte är helt enkelt. Lagstiftningen tillåter inte att de säljs, och mottagaren måste ha djuret i undervisningssyfte, säger djurparkschefen Pernilla Thalin. Detta skriver Sveriges Radio P4 Dalarna.

  • Årets inventering av järv är klar

    Antalet fastställda föryngringar av järv i Sverige för 2022 är det tredje högsta sedan inventeringarna startade i början av 2000-talet. De senaste fyra åren har populationen legat över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer. Baserat på antalet föryngringar som hittats 2020–2022 uppskattas den svenska delen av populationen till 668 järvar. Populationsuppskattningen för Skandinavien som helhet är 1019 individer. Detta skriver Naturvårdsverket.se.

  • Största vargjakten i modern tid – jakt på båda sidor gränsen mot Norge

    Just nu förbereds det för den största vargjakten i Sverige i modern tid. 75 vargar får skjutas och för första gången kan svenska och norska jägare jaga samtidigt i flera gränsrevir. Men jakten har väckt skarp kritik, inte minst från Naturskyddsföreningen. Vid midnatt gick tiden för att överklaga ut. Det är länsstyrelserna i de fem vargtätaste länen som beslutat om vinterns jakt. Med start den andra januari får 75 vargar skjutas i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Värmlands län. Allra flest vargar, 30 stycken, får skjutas i Värmland. Där blir det också jakt på båda sidor riksgränsen i tre revir. Det skriver SVT Nyheter Värmland.

  • Rättegång om grovt jaktbrott tog en överraskande vändning

    Rättegången mot de fyra män från en sameby i länet, som misstänks för grovt jaktbrott i samband med skyddsjakt på björnar, tog en överraskande vändning på onsdagen. Förhandlingen i Luleå tingsrätt ställdes helt enkelt in. Männen är misstänkta för att ha brutit mot flera av länsstyrelsens villkor för skyddsjakt. Hör kammaråklagaren och en av försvarsadvokaterna kommentera beslutet i ljudklippet. Detta skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten.